En rapport från UNICEF visar att barnadödligheten i världen minskar. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under fem års ålder under 2022. Varje dag dör dessutom över 800 personer på grund av mödradödlighet, enligt RFSU.
I fattiga områden kan brist på medicin och sjukvård innebära en fara för livet. Dyra behandlingar gör att tillgången till vacciner och mediciner stryps och många kvinnor har inte tillgång till preventivmedel och säkra aborter.
Inom ramen för Agenda 2030 ingår att säkra hälsa och välbefinnande för världens befolkning. Ambitionen är att alla ska ha tillgång till grundläggande sjukvård och att epidemierna av bland annat aids, tuberkulos och malaria utrotas.
Fakta om hälsa
Världshälsoorganisationen (WHO)
Världshälsoorganisationen WHO är FN:s fackorgan för hälsa. WHO:s mål är att alla människor ska uppnå så bra hälsa som möjligt. De jobbar med hälsoupplysning, vaccinationsprogram och familjeplanering. WHO samordnar även internationell medicinsk hjälp till områden som är drabbade av infektionssjukdomar, som malaria och aids.
Läs mer om World Health Organization (WHO)
Vaccin räddar liv
Vaccinationer är ett av de mest effektiva sätten att rädda liv och främja hälsa. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att vaccinationer förebygger 2–3 miljoner människors död varje år. Trots det är användningen av, och tillgången till, vaccin fortfarande begränsad i stora delar av världen.
Mer om vaccinationer hos Läkare utan gränser
Vatten, sanitet och hygien
Vattenbristen påverkar miljontals människor världen över. Totalt saknar 703 miljoner människor tillgång till rent vatten. Varje år dör över 273 000 barn under fem år i diarrésjukdomar som orsakas av smutsigt vatten och bristande sanitet, enligt siffror från WaterAid. Vatten, sanitet och hygien är avgörande för att minska fattigdom, anpassa oss till klimatförändringar och stärka kvinnors rättigheter. Det är också viktigt för barns utbildning, folkhälsan, länders ekonomi och all utveckling.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är livsnödvändigt. Tusentals människor dör varje dag för att de saknar tillgång till mödravård, aborter, preventivmedel och information.
Här förklarar RFSU begreppet SRHR
Alkohol och hälsa
Varje år dör över tre miljoner människor globalt på grund av alkohol. Bland unga vuxna är alkohol den största faktorn bakom ohälsa och för tidig död, enligt IOGT-NTO-rörelsen. I låg- och medelinkomstländer är alkoholens hälsoeffekter ofta mer omfattande än i höginkomstländer.
Här finns mer fakta om alkohol och hälsa
Psykisk ohälsa
Att stärka psykisk hälsa och välbefinnande är en del av mål tre i Agenda 2030. I Sverige tar omkring 1 500 personer sitt liv varje år. Organisationen Suicide Zero arbetar för att kraftigt minska antalet självmord i landet. De erbjuder även råd och fakta för att sprida kunskap om självmord och minska stigmat kring psykisk ohälsa.
Hjälp och råd hos Suicide Zero
Statistik och fakta från FN:s befolkningsfond
FN:s befolkningsfond, United Nations Population Fund (UNFPA), är ett FN-organ som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa över hela världen. På deras hemsida finns fakta om bland annat barnäktenskap, HIV/AIDS, tonårsgraviditeter och SRHR.
Läs mer hos United Nations Population Fund (UNFPA)
Mål 3: Hälsa och välbefinnande
Mål 3 i Agenda 2030 handlar om hälsa och välbefinnande. Några av delmålen är att minska mödradödligheten ännu mer, stödja forskning om och utveckling av vaccin och läkemedel samt göra sjukvård tillgänglig för alla.
Tips på organisationer
Här är några organisationer som har fokus på hälsa: