Majoriteten av de människor som lever i fattigdom bor på landsbygden. Det är självförsörjande bönder och herdar, fiskare, hantverkare och ursprungsbefolkningar. Deras dagliga kamp fångar sällan världens uppmärksamhet. Även låginkomsttagare i städer lever med många utmaningar.
Alla som arbetar har rätt till bra arbetsvillkor. Barnarbete, extremt långa arbetsdagar, farlig arbetsmiljö, sexuella trakasserier eller minimalt betalt är inte okej. Därför är det viktigt med arbetsrätt, fackföreningar och rättvisa handelsvillkor.
Fakta om försörjning
Att utrota fattigdomen
Det fösta målet i Agenda 2030 är att utrota fattigdomen i världen. Fattigdom betyder mer än att inte ha pengar. Det handlar också om att inte ha frihet, inte kunna påverka, inte vara frisk, inte ha utbildning eller att inte känna sig trygg.
Fast i fattigdom trots arbete
700 miljoner människor runt om i världen arbetar men tjänar ändå inte tillräckligt för att ta sig ur fattigdom. En rapport från Internationella arbetsorganisationen ILO visar att mer behöver göras för att minska ojämlikheten och förbättra förutsättningarna för ”the working poor”, dvs arbetstagare som tjänar mindre än 3.2 US-dollar per dag.
Läs ”World Employment and Social Outlook – Trends 2023”
Modernt slaveri
Med modernt slaveri, eller mänsklig trafficking, menas att någon tvingas till arbete eller sexarbete med hjälp av våld, bedrägeri eller tvång. Vi vet inte helt säkert hur många människor som tvingas leva i modernt slaveri men uppskattningar rör sig mellan 45-50 miljoner människor. Oavsett exakt siffra så finns det fler slavar idag än någonsin tidigare i historien.
Läs mer om modernt slaveri hos ILO
Facket i världen
De fackliga rättigheterna är mänskliga rättigheter. Men i många länder kränks rätten till facklig organisering och ett rättvist arbetsliv. Union to Union stödjer uppbyggnaden av fria, demokratiska och jämställda fackliga rörelser internationellt. Målet är att de lokala facken själva ska kunna organisera fler medlemmar och förhandla fram bättre villkor. För det krävs utbildning av både fackligt förtroendevalda och medlemmar. Den politiska, sociala och fackliga situationen ser olika ut i världens länder.
Mer om facket i världen hos Union to Union
Kooperativ stärker samhällen
Kooperativ är företag som ägs och drivs av medlemmar. Syftet är att förverkliga gemensamma ekonomiska, sociala och kulturella behov. Demokrati, jämlikhet, rättvisa och solidaritet är centrala värderingar i kooperativ. Kooperativ finns över hela världen och inom flera branscher, exempelvis jordbruk, fiske, banker och bostäder.
Läs mer hos International Cooperative Alliance
Ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling
FN arbetar aktivt för att skapa anständiga arbetsvillkor inom de 17 globala målen. Under de kommande 20 åren förväntas den globala arbetskraften dessutom öka, vilket kräver stora insatser för att skapa fler jobb. Att främja sysselsättning och goda arbetsvillkor är avgörande för hållbar utveckling och har därför en central plats i Mål 8.
Tips på organisationer
Här är några organisationer med fokus på försörjning och arbete:
- Act Svenska kyrkan
- ADRA Sverige
- Afrikagrupperna
- Diakonia
- Framtidsjorden
- Latinamerikagrupperna
- Läkarmissionen
- Olof Palmes Internationella Center
- PMU
- The Hunger Project
- Vi-skogen
- We Effect