10 tips till dig som drömmer om att jobba utomlands

Jobba

Drömmer du om en karriär där du får resa till olika platser och träffa människor från olika länder? Ser du dig själv jobba utomlands för en bättre värld i framtiden? Då har vi tipslistan för dig!

På Globalportalens karriärworkshop om hur man får drömjobbet utomlands berättade Désirée Herman Diaz, Hanna Norelius och Peter Svensson om sina karriärer – och vägarna dit. 

Désirée jobbar som diplomat på Sveriges ambassad i Mexico City, Hanna jobbar som Health and Nutrition Officer på UNICEF Libya genom JPO-programmet och Peter arbetar för Act Svenska Kyrkan som regional representant för Östafrika och Afrikas horn. Trots att de har olika bakgrunder och jobbar med olika frågor överlappade deras tips ofta.

Här har vi samlat några av dem!

  • Engagera dig ideellt på fritiden

Om du vill jobba med globala frågor, särskilt på en icke-statlig organisation, är det jätteviktigt att visa att du varit aktiv i civilsamhället. Ideellt engagemang kan väga lika tugnt som din utbildning! Prioritera att fylla ditt CV med ideella uppdrag som är relevanta för det du vill jobba med i framtiden. 

Hitta volontäruppdrag i Globalportalens platsbank

  • Åk på volontäruppdrag utomlands

Flera organisationer har program som låter unga följa med på utlandsprojekt. Vissa uppdrag är betalda. FN har ett volontärprogram som samarbetar med partners runt om i världen. Erikshjälpen är ett exempel på en svensk organisation som erbjuder unga människor erfarenhet av att jobba med utvecklingssamarbete i fält. Men kom ihåg att hitta en organisation du litar på och läsa på om snårigheterna med volontärarbete utomlands!

Läs mer om UN Volunteer på deras hemsida

  • Jobba som valarbetare

Ett sätt att få relevant erfarenhet är att bli valarbetare. Börja med att hjälpa till i svenska val genom att exempelvis ta emot och räkna röster. När du har samlat på dig lite erfarenhet kan du söka dig utomlands. Myndigheten FBA ansvarar för att rekrytera svenska valobservatörer att skicka till andra länder.

Läs mer om valarbete på Valmyndighetens hemsida

  • Plugga någonstans där du får åka på utbyte

Många program på universitetet erbjuder en utbytestermin. Det är ett bra sätt att få erfarenhet av att bo utomlands och kanske lära dig ett tredje språk, något som ofta krävs om man vill jobba utomlands. Ett tips är att söka dig till ett mindre universitet – då är chanserna större att just du får åka till den plats du vill besöka. 

Läs mer om hur du kan maxa din studietid

  • Gör praktik på en organisation du är intresserad av

Att göra praktik är ett sätt att få in en fot i arbetslivet och knyta viktiga kontakter. Många organisationer erbjuder praktikplatser utomlands. Använd din praktik som ett sätt att testa på att faktiskt jobba med det du är intresserad av. Är det verkligen något för dig? När du ska söka praktik är det viktigt att du verkligen har läst annonsen och anpassat ditt personliga brev efter den. Visa att du verkligen vill vara på organisationen du söker dig till!

Läs mer om vad du kan tänka på när du söker praktik 

  • Komplettera med en praktisk master i något annat än statsvetenskap

Man måste inte ha pluggat statsvetenskap, fred- och konfliktstudier eller utvecklingsstudier för att jobba med internationell utveckling. Vill du specialisera dig kan du bygga på din utbildning med en annan kompetens, exempelvis genom en master i International Law. Och om du är intresserad av att byta bransch till internationell utveckling finns det flera kortare, mer praktiskt inriktade masterutbildningar att söka.

Sök efter utbildningar på antagning.se

  • Skriv din masteruppsats om något du vill jobba med

Det du skriver din masteruppsats om kan vara ett sätt in i branschen, så hitta en fråga du verkligen vill jobba med för att visa på din kunskap och ditt intresse. Kanske kan du skriva om något som känns aktuell, och som kommer vara det en tid framöver? Om du vill kan du också ansöka om ett stipendium för att skriva din uppsats på plats utomlands. 

Läs mer om att göra en Minor Field Study

  • Nätverkande är sällan uppstyrt – häng med dem du gillar

Gå inte direkt till dem med det mest prestigefyllda jobbet, utan prata i stället med dem som gör något du verkligen brinner för och som du klickar med. Genom att visa ditt engagemang och lära känna människor som jobbar med sådant du tycker är spännade kommer ditt nätverk växa naturligt. Och kom ihåg att du faktiskt tar med dig ett nätverk från dina studier – både andra studenter och lärare. Ett annat bra sätt att lära känna fler människor är att engagera sig i organisationer på fritiden. 

Läs mer om hur du kickstartar ditt volontärande

  • Sök en massa jobb och få inte panik om ingen nappar

Det tar tid att hitta sin väg in i branschen! Det gäller att ha tålamod, skicka iväg många ansökningar, och inte vara rädd att hoppa på kortare uppdrag som kanske inte matchar din vision exakt – men som är ett steg i rätt riktning. 

Hitta lediga jobb i Globalportalens platsbank

  • Lyssna på dig själv mer än andra

Ja, det är svårt att göra karriär inom global utveckling utomlands. Men det är långt ifrån omöjligt och du bestämmer över ditt liv. Lägg energi på det du verkligen vill och bli bäst på din grej, så kommer du tillslut hitta möjligheter som passar den passionen!

Läs fler tips om hur du får jobb inom global utveckling

Taggar

Bistånd & utveckling