På Sidas hemsida finns en lista med fyra tips på hur du skaffar en karriär inom global utveckling. Det är ingen quick fix-lista, precis. Men inget inom branschen är en quick fix. Att det krävs beslutsamhet och hårt arbete för att få in foten är därför inte så konstigt.
Det innebär inte att det är omöjligt eller att du ska ge upp. Utvecklingssamarbetet behöver dig som brinner för globala frågor! Därför har vi samlat ett gäng tips här på Globalportalen för dig som vill börja bocka av Sidas lista.
Utbilda dig
Konkurrensen om biståndsjobben blir allt högre, och en högskoleexamen är nästan alltid ett måste. Om du vill jobba utomlands krävs dessutom oftast en masterexamen. Men det finns många vägar att gå!
Du kan förstås göra som Kevin Casas-Zamora, generalsekreterare för demokratiinstitutet Idea, och skaffa en doktorsexamen i statskunskap vid Oxford. Eller inte – Sidas generaldirektör Carin Jämtin har ingen högskoleexamen alls, utan har nått sin position genom engagemang i politiken och civilsamhället.
Det vanligaste är nog ett mellanting. Enligt Enligt Lorena Acevedo Narea, från Enheten för kapacitetsutveckling på Sida, är det en myt att du måste ha pluggat statsvetenskap i Uppsala eller Lund för att få ett jobb inom utvecklingsbranschen. Hon rekryterar till en mängd olika tjänster som kräver en stor blanding av utbildningsbakgrunder. Här är våra tips:
-
Läs vår artikel om vanliga utbildningsbakgrunder inom global utveckling.
-
Kolla när högskolorna har öppet hus, och gå på studentmässor.
-
Ta tid på dig att bestämma dig för vad du vill plugga. Ett gap year för att resa eller jobba skadar aldrig – tvärt om!
-
Var inte rädd för att testa olika saker – att påbörja en kurs och sedan ändra sig är vanligt.
Skaffa dig utlandserfarenhet
Ett hett (och ofta återkommande) tips! Men varför är utlandserfarenhet så viktigt? Enligt Lorena Acevedo Narea handlar det om att vara välbekant med målgrupperna du vill jobba med och ha erfarenhet av att leva utanför Sverige.
Arbetsgivare inom internationell utveckling kommer med stor sannolikhet kika på om du har fått chans att bredda din kulturella förståelse. Och det finns många olika sätt att komma ut i världen! Här är våra tips:
- Du kan göra mycket med ett CSN-lån. Pluggar du på kandidat- eller masternivå finns möjligheten att söka stipendium för att genomföra en Minor Field Study och skriva uppsats i ett utvecklingsland. Du behöver inte åka ensam – läs om Felicias och Hannas fältstudie i Kambodja!
- Många organisationer förmedlar praktikplatser utomlands, och de flesta annonser lägger vi upp här på Globalportalen. Välj ett program som erbjuder en praktiktermin eller sök versamhetsförlagd praktik som fristående kurs (finns bland annat vid Göteborgs universitet). För mer information, läs vår artikel Frågor och svar om utlandspraktik!
- Att åka iväg och volontärarbeta i en annan del av världen är också ett sätt att få utlandserfarenhet. Innan du överväger en volontärresa finns det dock en hel del saker att tänka på – varför vill du egentligen vara volontär, och på vilket sätt kan du bidra när du är på plats? Läs mer om den snåriga volontärindustrin!
Lär dig flera språk
Lorena Acevedo Narea är tydlig med att du som vill ha en internationell karriär bör kunna åtminstone ett till språk utöver svenska och engelska. Sida rekommenderar att satsa på något av de officiella FN-språken: arabiska, franska, kinesiska, ryska och spanska.
Det är lättare sagt än gjort att lära sig ryska, och det finns tjänster inom utvecklingsbranschen som är förlagda i Sverige och där en annan typ av kompetens krävs. Men vill du spetsa ditt CV genom att lära dig ett till språk verkar de flesta vara överens om att det är lättast på plats – så passa på att kombinera denna punkt med att resa ut i världen!
- Läs mer i vår artikel om hur du lär dig ett FN-språk på rekordtid!
Många arbetsplatser att välja på
Om du någonsin har deltagit på ett karriärseminarium har du förmodligen hört det här förut, men även Lorena Acevedo Narea trycker på att karriärstegen aldrig är spikrak. Det gäller att vara öppen för nya erfarenheter och våga prova en annan väg än den du tänkt dig från början. Att vara flexibel och hoppa på kortare uppdrag skadar inte heller – det är så de flesta bygger upp sin karriär.
Du behöver dessutom inte jobba på Sida eller Utrikesdepartementet. Privata företag och konsultfirmor, små ideella föreningar och stora civilsamhällesorganisationer – alla möjliga aktörer behöver människor med olika kompetenser i sitt utvecklingsarbete.
- Kolla vår platsbank för en översikt!
Globalportalens tips: Du klarar det!
Känner du dig överväldigad? Ingen fara! Förmodligen kommer ingen lyckas uppfylla alla krav på förkunskaper, men Lorena Acevedo Narea tycker att du ska söka jobben ändå:
– Sök en tjänst även om du inte checkar alla boxar, för ibland är en arbetsbeskrivning en önskelista, och det betyder inte att du absolut måste uppfylla alla önskemål.
Att vara passionerad och brinna för frågorna du vill jobba med är också viktigt, så tappa inte bort ditt engagemang längst vägen! Här är våra tips:
- Engagera dig i föreningar och gå kurser – 4 tips till dig som vill komma igång med volontärandet.
- Ibland är det okej att bara sätta sig i soffan och se en TV-serie som inspirerar till aktivism.
- Titta på vårt samtal om vägarna till drömjobbet inom utveckling med Lorena Acevedo Narea, från Enheten för kapacitetsutveckling på Sida, och Tove Melin, från Föreningen för Utvecklingsfrågors (FUF) praktikprogram.
- Har du fortfarande en hel del frågor? På Sidas frågeforum kan du läsa svar på en mängd frågor om utvecklingsjobb, och även ställa dina egna.