- Engagera dig i studentlivet!
Att vara aktiv i en studentförening är ett bra sätt att skaffa praktiska kunskaper och bygga på ditt CV. Dessutom lär du känna nya människor som troligen kommer vara dina branschkollegor i framtiden!
Utrikespolitiska förbundet är ett exempel på en förening som finns i många svenska studentstäder. Hos dem kan du lära dig sända radio, sköta sociala medier, arrangera event eller sitta i styrelsen – erfarenheter som du kan ha stor användning för senare i arbetslivet!
Utbytesstudier är ett jättebra sätt att få internationell erfarenhet och nya perspektiv! Det är dessutom gratis när du åker till universitet som ditt lärosäte har utbytesavtal med.
Vissa utbytesprogram, som Erasmus, ger extra stipendier till de studenter som åker till europeiska länder. Kolla upp vilka möjligheter som finns där du pluggar!
Vill du få utlandserfarenhet, men inte vara borta en hel termin? Då är en sommarkurs ett bra alternativ! Många av universiteten och högskolorna har utvalda partneruniversitet runt om i världen, där du kan söka kortare kurser som ges under perioden juni-augusti. De är ofta gratis eller har låga avgifter. Kolla upp vilka möjligheter som finns där du pluggar!
Vill du göra en ekofeministisk analys av en förorenad flod i Indien? Fördjupa dig i hur nomader anpassar sig till klimatförändringar i Etiopien? Sök det Sida-finansierade MFS-stipendiet som ger dig möjlighet att göra fältstudier i ett låg- eller medelinkomstland om du skriver C- eller D-uppsats eller gör ett examensarbete med inriktning på utvecklingsfrågor.
Många kandidat- och masterprogram erbjuder praktikkurser som del av utbildningen. Ta chansen om du har möjlighet! Att göra praktik ger dig värdefull arbetserfarenhet, kontakter och möjlighet att utforska vilken typ av jobb du vill ha i framtiden.
Om ditt program inte erbjuder praktik, eller om du sätter ihop din egen examen, så finns det fristående praktikkurser att söka.
Hitta lediga praktikplatser i vår platsbank!
Har du fler tips som borde stå med i artikeln? Hör av dig!