Gör praktik! Det är så du får in en fot på arbetsmarknaden, lär dig saker du inte kan lära dig i skolan och knyter viktiga kontakter. Låter det bekant? Du har förmodligen hört det förut.
Allt fler utbildar sig för att ägna sitt arbetsliv åt att bygga en hållbar värld där ingen lämnas utanför, och branschen kan vara knepig att ta sig in i. Därför förmedlar Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) varje termin praktikplatser till över 40 studenter som vill jobba med utveckling och globala frågor. Det finns massor av organisationer som vill ta emot unga och peppade praktikanter.
Men vad ska du egentligen tänka på när du skriver din praktikansökan? Hur förbereder du dig om du blir kallad på intervju? Jenny Axelsson är ansvarig för FUF:s praktikantprogram, och har svarat på våra instagramföljares frågor om att söka och göra praktik i utvecklingsbranschen.
Kan en naturvetenskaplig utbildning vara relevant för en praktikplats inom global utveckling?
Ja! Vi arbetar aktivt med att få in ’nya’ utbildningsbakgrunder i sektorn. Men självklart är det avhängigt på vilka platser som utlyses den termin du söker praktik.
Är det en fördel att kunna tre eller fler språk?
Det är helt klart en fördel! Framför allt om du kan ett språk utöver svenska och engelska på en flytande nivå, och det vill säga inte endast har grundläggande kunskaper.
Är det svårare att få en praktikplats om jag inte talar flytande svenska?
Vissa praktikplatser kräver flytande svenska, men många har engelska som organisationsspråk. Du behöver ha en grundläggande förståelse för svenska för att kunna delta i FUF:s praktikantsprogram, men du behöver inte kunna flytande svenska. Om du inte kan svenska har du kanske ett andra språk än engelska som du kan flytande, vilket är superbra.
Hur får jag min ansökan att sticka ut?
En klurig fråga med många svar! Det som gör att du sticker ut är ju i slutändan dina erfarenheter och din förmåga att presentera dem på ett både intressant och enkelt sätt. Ett tips är att lägga lite tid på ditt CV:s utseende. En snygg paketering säger ju också något om din förmåga att kommunicera. Jag vill också slå ett slag för korrläsning! En ansökan utan felstavningar eller knasig meningsuppbyggnad är ovanligare än många tror.
Det viktigaste för att undvika att inte sticka ut är att få med all viktig info i ditt CV. Det är ju ’dörren’ till det personliga brevet, så all vital info behöver finnas med där. Det är jättevanligt att det bara står vad utbildningen heter och att det först i det personliga brevet framkommer att du har fördjupat dig inom ett superintressant område som är relevant för praktikplatsen.
Vad är det viktigaste att få med i ett CV?
Det är minst lika viktigt att ha med sina ideella engagemang som sina ‘extrajobb’. Inte sällan är de ideella engagemangen mer relevanta än ett extrajobb inom exempelvis handel, omvårdnad eller restaurang. Tänk på att använda dig av omvänd kronologisk ordning kombinerat med ett relevanstänk – det du har gjort senast och som är mest relevant ska vara det första rekryteraren läser. Personligen hade jag om jag sökte praktik använt mig av ordningen:
-
Kort profil, det vill säga en presentation av mina ‘hjärtefrågor’ och om jag specialiserat eller nischat mig mot något, på max tre meningar som inte får vara för långa.
-
Utbildning
-
Relevant anställning
-
Relevant praktik
-
Ideella engagemang
-
Mindre relevanta extrajobb
Men det är bara ett tips! Alla som läser CV:n har säkert sin egen idé om vad som är bra/mindre bra vad gäller upplägg. Ett tips är också att ’ta på rekryterarens glasögon’, det vill säga, vad skulle du själv tycka var relevant om du rekryterade till de praktiker du är intresserad av utifrån den annons de skrivit?
Vilken är den vanligaste missen folk gör i en praktikansökan?
Att ha med för lite eller för mycket information i ditt CV. Med för lite information menar jag att CV:t är skrivet i rubrikform utan fördjupningar och förklaringar, ibland hoptryckt på bara en sida. Det är bättre att förklara vad du fördjupat dig inom, vad du har ansvarat för, och vad du har lärt dig, än att lyckas få med allt på en sida.
Med för mycket information menar jag sådant som inte är relevant för praktiken, exempelvis var du har gått i grundskola, samt att ovan efterfrågade förklaringar blir för detaljerade och spiller över på fler än två sidor. Att alla erfarenheter förklaras lika detaljerat kan också vara för mycket information – om det inte har en tydlig koppling till praktikens verksamhet behöver du inte ha med en längre förklaring.
En annan vanlig miss är att det tydligt märks att personen inte har läst igenom instruktionerna och ramarna för ansökan.
Hur förbereder jag mig bäst om jag blir kallad till intervju?
Läs igenom annonsen! Gå igenom vilka uppgifter som ingår i praktiken samt vilka kompetenser och erfarenheter de efterfrågar. Tänk igenom hur dina erfarenheter passar in i det och vad det kan bidra till i organisationen!
De allra flesta använder sig av kompetensbaserade intervjuer – kolla upp ex CARL-metoden för att förbereda dig. CARL står för context, actions, results och learning, och det handlar i grunden om att du får beskriva situationer som visar på att du har använt de kompetenser som du angett i ditt CV, eller kompetenser praktikplatsen efterfrågar. Det finns så många bra tips på hur du kan förbereda dig för en kompetensbaserad intervju bara en googling bort!
Om du tycker att något känns oklart i upplägget för praktiken eller har frågor kring praktiken och rekryteringsprocessen, se till att ställa dem innan intervjuaren börjar ställa frågor till dig. Då har du möjlighet att ge bättre svar!
Vilka är dina bästa tips till när jag ska börja på praktiken?
Tänk noggrant igenom vad DU vill ha ut av praktiken. Vad är drömscenariot? Tänk på att praktiken handlar om att du ska lära dig, men även om att du kommer till praktikplatsen med nya perspektiv, aktuell teoretisk kunskap och dina unika erfarenheter. Hur kan praktikplatsen lära sig av dig? Stäm av förväntningar och förhoppningar med praktikplatsen direkt, både dina och deras, så att ni kan jobba fram något som passar båda parter. Tips: skriv ett måldokument tillsammans med din handledare som ni kan ha som en röd tråd att utgå från under terminen.
Vilka är dina bästa do’s and don’ts på praktiken?
Do: Kom ihåg att det är praktik! Du har till skillnad från de som jobbar där inte lön utan tar kanske till och med lån för att vara där och LÄRA dig. Fokusera på ditt lärande och påminn dig själv om att du sannolikt har ett långt arbetsliv framför dig. Du ska hålla hela vägen.
Don't: Jobba inte ihjäl dig och vänta inte på att du ska få roligare, mer intressanta eller mer relevanta uppgifter – be om det!
Är det vanligt att praktikanter blir anställda efteråt? Kan jag fråga om det på intervjun?
Det är inte jättevanligt, men det händer. Jag skulle vänta med att fråga tills jag har varit på praktiken ett tag och vet vad det faktiskt innebär att jobba där. Jag tror däremot inte att det är en nackdel att säga att organisationen är en intressant framtida arbetsgivare under en intervju – det är ju en komplimang till arbetsgivaren i fråga. Med det sagt: fokusera på att lära dig och ta med så mycket relevant erfarenhet som möjligt oavsett om du blir anställd eller inte.
Vill du läsa mer?
På FUF:s hemsida kan du läsa mer om praktikantprogrammet. Där har de även samlat sina bästa tips kring vad du som söker ska tänka på. Lediga praktikplatser läggs dessutom regelbundet upp på Globalportalens platsbank!