5 tips till dig som vill komma igång med volontärandet

Volontär & Aktivism

Volontärer mår bättre tack vare sitt engagemang, visar en rapport från Volontärbyrån. Globalportalen tipsar om olika sätt att kick-starta ditt engagemang i år! 

Volontärbarometern 2021 visar att folk som volontärar mår bättre och känner att deras engagemang gör skillnad på riktigt. Många tycker också att volontärandet ger dem en push i arbetslivet och dessutom gör att man får nya kompisar. Wow! 

Även om det har varit tufft för en del föreningar att hålla igång under pandemin har viljan och tiden att hjälpa till faktiskt ökat. Fler uppdrag kan utföras på distans nu och nya verksamheter behöver nya volontärer!  

Hur kommer jag igång?

Det är inte ovanligt att vara sugen på att börja volontära men inte riktigt veta hur man ska komma igång. Här är fem sätt att kick-starta ditt volontärande i höst!

  • Kolla vilka föreningar som finns på ditt gymnasium eller på din högskola

Det finns garanterat spännande föreningar där du pluggar! Att engagera sig genom plugget gör att du lär känna folk med liknande intressen som du samtidigt som du får lära dig nya saker. 

  • Hjälp till där du bor 

Din stad eller stadsdel har säkert kvinnojourer, second hand-butiker och språkcaféer på ständig jakt efter nya volontärer. Det lokala katthemmet kanske behöver hjälp? Googla, kolla din närmaste Röda Korset-krets eller använd sökfunktionen hos Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer.

  • Dela ditt nördintresse med andra

Vill du engagera dig i en specifik fråga? Bli medlem i en organisation som jobbar med det du är intresserad av och bli aktiv i en medlemgrupp. Flera organisationer har nätverk på olika teman där du kan nörda ner dig i allt från asylpolitik till utrotningshotade arter.

Hitta en organisation

  •  Anmäl dig till ett digitalt seminarium

Vill du engagera dig, men vet inte riktigt hur eller i vilken organisation? Under corona ställer många organisationer om till digitala event. Kolla bland eventen i Globalportalens kalender och anmäl dig till ett digitalt seminarium. 

Till kalendern

  • Håll koll på Globalportalens platsbank

I Globalportalens platsbank hittar du lediga volontäruppdrag hos organisationer över hela Sverige! Scrolla runt och se om du hittar något som passar dig. 

Till platsbanken


 

Annons