Vägarna till drömjobbet inom utveckling

FN:s högkvarter ligger på Manhattan i New York. Foto: UN Photo
Jobba

Åk på utbytestermin, gör praktik, var flexibel och våga söka tjänster även om du inte checkar alla boxar. Det är några av tipsen från Globalportalens livesändning om vägarna till drömjobbet. 

Drömmer du om ett jobb inom utvecklingssektorn och undrar du hur vägen dit ser ut? Globalportalen bjöd in erfarna kollegor från branschen för att prata om vilka karriärmöjligheter som finns. 

Rosaline Marbinah, ordförande på LSU modererade samtalet med:

  • Tove Melin, programansvarig Yrkesnätverk och praktik, FUF
  • Lorena Acevedo Narea, Enheten för kapacitetsutveckling, Sida

Under livesändningen utmanades och nyanserades olika myter kring biståndsbranschen, som att en måste plugga statsvetenskap i Uppsala, kunna alla FN-språk och ha flera års utlandserfarenhet. 

Tove berättar om nätverkande, ideellt engagemang och vikten av praktik och Lorena pratar om vilka möjligheter det finns för en som är nyexad och berättade om vad Sida letar efter när de rekryterar till utlandstjänster. 

Lorenas do's and don'ts

  • Var väldigt öppen för nya erfarenheter och fokusera på vad du kan lära dig utav en ny erfarenhet. Var flexibel och samla korta erfarenheter, det kan öppna nya dörrar.
  • Motivera för dig själv varför du vill ha en specifik tjänst. Tänk igenom det noga och motivera tydligt i personligt brev och under intervjuer.
  • Sök en tjänst även om du inte checkar alla boxar. Ibland är en arbetsbeskrivning en önskelista och det betyder inte att du absolut måste uppfylla alla önskemål.

Toves do's and don'ts

  • Nätverka - det är jätteviktigt. Prata med människor som du möter när du är ute på praktik eller engagera dig ideellt. Det är ett bra sätt att luska i vad det ens finns för tjänster på arbetsmarknaden.
  • Vägen till drömjobbet är ofta krokig. Tänk på att göra saker som är roliga och känns bra i maggropen, för då gör man också ett bra jobb.
  • Det är ingen idé att bränna ut sig i början av sin karriär, praktik är inte den enda chansen i livet att få ett jobb. Tänk på att du har 40 år kvar att jobba, ta hand om dig!

Kolla på livsändningen för att få ännu fler tips och råd

Taggar

Bistånd & utveckling Kurser & utbildningar Mänskliga rättigheter