3 frågor du måste ställa dig själv innan du volontärarbetar utomlands

Foto: Tincho Franco, Unsplash
Volontär & Aktivism

Volontärturismen är en miljardindustri som på senare år blivit kraftigt ifrågasatt. Globalportalen reder ut varför och guidar dig genom frågorna du måste ställa dig själv om du funderar på att åka. 

Har du funderat på att volontärarbeta utomlands? Då är du inte ensam! Volontärturismen är en snabbt växande industri med mängder av företag som anordnar volontärresor för unga människor som vill arbeta ideellt - ofta på barnhem, i skolor eller med djur.

Kritiken växer

Samtidigt som volontärindustrin växer höjs de kritiska rösterna. Organisationer avråder volontärer från att arbeta på barnhem och det kommer rapporter om volontärprojekt där lejon föds upp för att säljas till troféjakt.

I sociala medier uppmärksammas begreppet  white savior, dvs när en (oftast vit) person från västvärlden åker till ett låginkomstland och framställer sig själv som en hjälte på sociala medier. Instagramkonton som @barbiesavior och @nowhitesaviors lyfter fram skrämmande (och tyvärr ganska vanliga) exempel på hur det kan se ut.

Instagramkontot @barbiesavior visar hur en white savior beter sig på sociala medier

Att vilja hjälpa andra är inte fel, men när det gäller kommersiella volontärresor är det viktigt att fundera på varför du vill volontärarbeta och om du har kunskaper och erfarenheter som faktiskt kan göra positiv skillnad.

Börja med att ställa dig själv några grundläggande frågor:

1. Varför vill jag volontärarbeta utomlands?

Är det själva resan som lockar? I så fall kanske du kan åka som turist och bidra till den lokala ekonomin genom att stötta småföretag och lokala organisationer. Om du går på universitet, eller planerar att studera i framtiden, kan du kolla upp om det finns möjlighet att åka på utbytestermin till landet eller regionen du är intresserad av.

Om det handlar om att du verkligen vill göra något bra för andra så finns oändliga möjligheter att volontärarbeta på hemmaplan. Vill du jobba med barn så finns det gott om sätt att engagera sig, t. ex. hos Röda Korsets Ungdomsförbund. Kolla in Globalportalens platsbank med volontäruppdrag eller ta kontakt med en organisation i ditt närområde.

Vissa vill volontärarbeta för att skaffa sig internationell arbetserfarenhet. Om du har siktet inställt på att jobba med bistånd och utvecklingsfrågor i framtiden kan du söka utlandspraktik via svenska biståndsorganisationer. Praktikplatserna brukar finansieras av Sida och är ofta utformade för att du ska lära dig av och stötta de lokalanställda, snarare än utföra arbetsuppgifter som du inte är kvalificerad för. När den här typen av praktikplatser går att söka så hittar du dem i vår platsbank.

2. Vad kan jag bidra med?

Har du en utbildning eller expertkunskap som det är brist på i landet dit du vill åka? Det finns seriösa organisationer som skickar ut utbildad fältpersonal till områden där det behövs extra resurser, t ex Läkare utan Gränser. Är du utbildad inom ett annat relevant område kan du kolla upp ifall det finns en liknande organisation för din bransch.

Bild från instagramkontot @nowhitesaviors

I Sverige skulle vi aldrig låta en person utan relevant utbildning arbeta med barn i utsatta situationer, bygga hus eller sköta om skadade djur. Ändå kräver de flesta volontärreseföretag inga förkunskaper för den som vill arbeta i deras projekt. Det blir extra problematiskt eftersom det alltid finns lokal personal med expertkunskap och erfarenhet, som riskerar att bli utan jobb när det finns människor som är villiga att betala för att jobba gratis.

3. Vart går mina pengar?

Om du ändå funderar på att åka på en volontärresa så måste du kolla upp reseföretaget, organisationen och projektet som du är intresserad av. Vem är det som får dina pengar och vad används de till? Vad har projektet för rykte bland lokalbefolkningen? Var inte rädd för att ställa kritiska frågor!

Att volontärarbeta kan vara en lärorik och givande upplevelse för volontären, men många gånger gör själva arbetet mer skada än nytta. Gör ordentlig research och fundera på om det finns andra sätt du kan göra skillnad istället. 

Vill du läsa mer?

Kunskap är nyckeln till smarta beslut! Vi har samlat några artiklar, poddavsnitt och instagramkonton som tar upp volontärturism ur olika perspektiv.

Kolla in dem och hör gärna av dig om du har tips på fler länkar vi borde ha med!

Taggar

Volontär & utbyten