Så lär du dig ett FN-språk på rekordtid

Foto: @soundtrap, Unsplash
Plugga

Önskar du att du hade ansträngt dig mer på franskalektionerna i skolan? Eller att dina föräldrar pratat fler språk hemma? Du är inte ensam! Globalportalen guidar dig till hur du lär dig ett nytt språk i vuxen ålder. 

För den som vill jobba på hög nivå inom FN är flerspråkighet ett krav. Förutom engelska förväntas du kunna arabiska, franska, kinesiska, ryska eller spanska. Låter det svårt? Lugn! Vi har pratat med två experter som delar med sig av sina bästa tips på hur du lär dig ett nytt språk!

Varför har FN ett språkkrav?

Flerspråkighet är ett av FN:s kärnvärden, enligt generalsekreterare António Guterres. För att FN:s medlemsstater ska kunna samarbeta effektivt är det viktigt att de anställda kan kommunicera på olika språk.

Vilket språk ska jag satsa på?

Franska och engelska är de vanligaste arbetsspråken inom FN, men vilket språk du ska välja beror främst på vad du är intresserad av att jobba med. Är du intresserad av ett specifikt land eller en region så är det smart (och förmodligen också roligast) att lära dig det språk som är vanligast där.

Var ska jag börja?

Ett bra sätt att kickstarta din språkinlärning är att gå en kurs! Du hittar massor språkkurser på högskolor, folkhögskolor och studieförbund - t ex Studiefrämjandet och Studieförbundet Bilda. Språkappar är också ett bra sätt att öva lite varje dag.

Många bibliotek och högskolor arrangerar språkcaféer där du får träffa andra och öva på att prata ditt nya språk. Googla och se vad som finns i din stad!

"Jag blev påhejad av ambassadören att plugga ryska"

Jakob Sundin är 23 år och bestämde sig för att plugga ryska efter att han gjort praktik på Sveriges ambassad i Washington. Där insåg han hur användbart ryska är, både inom utrikespolitik och utvecklingssamarbete.

Jakob Sundin 

Jag blev verkligen påhejad av ambassadören att plugga ryska. Kunskaperna i ryska hade faktiskt varit vägen in i diplomatin för henne och flera andra utsända.

Idag läser Jakob masterprogrammet Ryska språket i internationella relationer på Uppsala universitet.

Jakobs bästa tips:

  • Variera plugget! Man kan tro att språkstudier bara handlar om att nöta ord eller grammatiska regler om och om, men man måste också låta saker och ting landa. Jag gillar att dela upp mina studier i olika pass, så att jag kanske lägger en halvtimme på repetition av gamla glosor, sen en timme på grammatik, böjningsformer och liknande. Därefter en timmes högläsning och uttalsövning, och sen en halvtimme nya glosor, eller liknande upplägg.
  • Använd flera källor! Även om det ofta bara finns ”ett rätt” i grammatik och glosor, så tycker jag det kan underlätta att läsa flera olika förklaringar av t.ex. en grammatisk regel. Det är inte alltid lärobokens sätt att förklara som resonerar bäst med mig, så då kan det vara bra att googla!
  • Ta ”småsakerna” seriöst redan från början. I ryskan, som jag läser, är det t.ex. vanligt att ’e’ uttalas som ’i’ ibland, eller ’o’ som ’a’. Det kan vara lätt att missa, och det är frestande att se förbi det och bara köra på i läsningen när jag säger fel, men jag tror det är superviktigt att rätta sig själv och ta sånt som kan verka som smådetaljer seriöst. Det kan i slutändan göra all skillnad mellan ett bra och ett medelmåttigt språkbruk!
  • Ha kul! Jag gillar att lyssna på lite rysk musik ibland, eller försöka läsa någon rysk tidningsartikel. Det är så roligt att ta del av kulturen från landet samtidigt som man lär sig språket, och motiverande för att fortsätta hålla igång!

"Att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder är utmanande men också superkul"

26-åriga Jeanette Derkaspar flyttade till Seoul hösten 2019 för att plugga koreanska, något hon länge drömt om att göra.

Jeanette Derkaspar

Jag är nog inte den enda som har svårt att sätta fingret på exakt varför jag har ett intresse för ett specifikt land och språk. Jag skulle säga att det är en samling av flera saker. Jag fascineras bland annat av maten, historien och sportkulturen.

Nu är Jeanette tillbaka i Sverige igen, men har utvecklat strategier för att hålla igång koreanskan även på hemmaplan.

Att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder är utmanande men också superkul!

Jeanettes bästa tips:

  • Regelbundenhet! Se till att du kommer i kontakt med språket varje dag oavsett om det är fem minuter, en timme eller mer. Det kan vara en film, bok eller en app du använder på det språket du vill lära dig.
  • Variation! Variera din inlärning av språket. Du kan lyssna på musik, podcast, se film eller kolla på random youtubeklipp på det språk du vill lära dig.
  • Lär dig lite om kulturen där språket används! Språk är mer än bara ord - det är också kultur. För att ge ett exempel: Jag har ett intresse för mat och sökte därför upp klipp på youtube om korensk matkultur. Det fick mig att förstå matkulturen bättre och varför vissa uttryck används i matsammanhang.

Har du lärt dig ett nytt språk för att få ditt drömjobb? Vill du berätta om det på Globalportalen? Hör av dig till oss!

Taggar

Bistånd & utveckling