Rekryterarna tipsar: Så lyckas du med jobbsökandet

Jobba

Drömmer du om att jobba på en biståndsorganisation i framtiden men är osäker på vilka tjänster du kan söka? Har du skrivit om ditt personliga brev tiotals gånger för att du inte vet hur du ska sticka ut? Vi har frågat tre HR-experter om deras bästa tips.

På Globalportalens karriärworkshop om ansökningar och rekryteringsprocesser delade tre erfarna HR-personer med sig av sina råd till unga personer som söker jobb i biståndsbranschen. Här är deras bästa tips!

  • Gör det lätt för rekryteraren när du skriver din ansökan!

Utgå från annonsen och visa hur du uppfyller kraven. Rekryterare läser massor ansökningar så ju tydligare och snabbare du kan visa att du matchar vad de söker desto bättre!

  • Visa varför du vill ha just det här jobbet!

I biståndsbranschen och ideella sektorn är det extra viktigt att göra en koppling mellan hjärna och hjärta – alltså visa att du bryr dig om frågorna som organisationen jobbar med. Rekryteraren märker snabbt om du bara har kopierat text från andra ansökningar.

  • Lyft fram erfarenheter från praktikplatser och ideella uppdrag!

Om du söker ditt första jobb efter examen är det extra viktigt att visa vad du lärt dig genom praktik och ideellt engagemang. Rekryterare vet att praktikanter jobbar hårt, så beskriv det på samma sätt som dina betalda arbetserfarenheter.

  • Visa vad du lärt dig av oväntade erfarenheter!

Vill du byta bransch eller har du en annan utbildning än vad som efterfrågas? Oväntade erfarenheter behöver inte vara fel, men glöm inte att berätta och motivera hur du kan använda dig av din bakgrund i det nya jobbet du söker.

  • Spara alltid annonsen när du sökt ett jobb!

Oftast tas annonser ner när sista ansökningsdatum passerat och blir du kallad på intervju kommer du vilja läsa den igen. Ta en printscreen så du kan gå tillbaka och se vad de letar efter. Glöm inte att spara din egen ansökan också!

  • Hör av dig om du har en relevant fråga!

Många är osäkra på om de borde kontakta rekryteraren för att visa sitt intresse. Vår panel var överens om att det går jättebra att höra av sig om du har frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen, men ring inte bara för att. Lita på att rekryteraren kommer göra en korrekt bedömning av de ansökningar som kommit in!

  • Var dig själv på intervjun!

Förbered dig för en intervju genom att researcha organisationen och fundera på vad du har för frågor till dem. Du kan också fråga i förväg vilka som kommer vara med och om intervjun kommer fokusera på något särskilt. Många organisationer använder sig av kompetensbaserade intervjuer, så det kan du läsa på om innan. Viktigast är att försöka slappna av och komma ihåg att rekryteraren vill dig väl!

  • Sök vikariat och tidsbegränsade uppdrag!

Den typen av tjänster har ofta färre sökande, vilket ökar chansen för unga personer som vill få in en fot i branschen. 

  • Sök flera jobb parallellt!

Ibland tar rekryteringsprocesser tid. Söker du jobb på FN eller andra stora internationella organisationer får du vara beredd på att det kan ta ett halvår att få svar. Ofta kontaktas bara de som gått vidare till nästa steg, så sök flera jobb samtidigt!
 

Håll utkik efter fler karriärworkshops på vår Instagram!

Taggar

Bistånd & utveckling Mänskliga rättigheter Utbildning