Låginkomstländer drabbas värst när katastrofer inträffar. Infrastruktur, sjukvård och vattenförsörjning kan lätt slås ut och tar lång tid att bygga upp.
De första dagarna är avgörande för att rädda och hjälpa dem som befinner sig i en katastrof. Hjälpsändningar måste skickas omedelbart. Det kan handla om tält, mat, vatten och mediciner.
I och med klimatförändringarna blir naturkatastrofer allt vanligare.
Fakta om katastrofer
Humanitärt bistånd
Humanitärt bistånd ska rädda liv och lindra nöd för människor som drabbas i väpnade konflikter, naturkatastrofer och andra krissituationer. Akut humanitärt stöd kan bestå av mat, husrum och tillgång till vatten. Det kan också handla om att stötta grundläggande sjukvård, utbildning eller att evakuera människor från en krigszon.
Så arbetar Sida med humanitärt bistånd
Klimatförändringarnas konsekvenser
Extremt väder och höjda havsnivåer är exempel på konsekvenser av klimatförändringarna som kan ge katastrofala följder. Klimatet förändras och för med sig fler och mer omfattande naturkatastrofer än vad vi har sett förut i historien.
Läs mer om klimat och katastrofer hos WWF
Insatser i naturkatastrofer
Läkare Utan Gränser arbetar i runt 70 länder och tack vare deras många fältarbetare och ett välutvecklat logistiksystem kan de snabbt bistå med hjälp när en katastrof inträffar. De har också stora lager med färdigpackade hjälpkit utplacerade på olika platser i världen.
Så jobbar Läkare Utan Gränser vid katastrofer
Barn i katastrofer
I katastrofer drabbas barnen värst, de är mest sårbara och måste snabbt få sjukvård och mat. Ensamma barn som förlorat sin familj är extra utsatta och riskerar att råka ut för människohandlare som säljer dem vidare för barnarbete eller prostitution. I hjälpinsatser är det därför vanligt att skapa frizoner för barn där de kan gå i skolan, leka och umgås med andra.
Läs mer om barn i katastrofer hos UNICEF
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet. MSB har ansvar för att förebygga, hantera och lära av olyckor och kriser i Sverige. De arbetar också global med humanitära insatser för att rädda liv och lindra nöd i länder som är drabbade av naturkatastrofer, svält och konflikter.
Läs mer om MSB:s internationella arbete
FN:s kontor för humanitär samordning
OCHA, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, är FN:s kontor för humanitära frågor. OCHA samordnar hjälpinsatser mellan organisationer, myndigheter och olika FN-organ så att alla samarbetar effektivt. OCHA fokuserar på olika tematiska områden i katastrofarbetet, som exempelvis samhällsengagemang, jämställdhet och logistik.
Tips på organisationer
Här är några organisationer som arbetar med fokus på katastrofer: