Människors deltagande är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle. I en demokrati är det möjligt att fritt uttrycka sina åsikter, påverka politiken i fria val, och organisera sig i olika frågor.
Enligt Freedom House, som årligen mäter demokratins utveckling i världen, går friheten och demokratin världen över i genomsnitt bakåt – och så har utvecklingen sett ut varje år sedan 2005. Civilsamhällets utrymme att agera krymper och människors rättigheter kränks. Under 2023 mördades minst 300 människorättsförsvarare från 28 länder i försök att tysta och stoppa deras arbete.
Mål 16 i Agenda 2030 fokuserar på insatser som ska främja demokrati i världen. Där ingår att skydda människors och civilsamhällets grundläggande friheter, säkerställa folkligt deltagande, minska korruption och bygga upp transparenta institutioner.
Fakta om demokrati
Demokratiska system
Det finns två olika typer av demokratiska system: direktdemokrati och representativ demokrati. Det finns också olika syn på hur demokrati ska fungera. De olika modellerna skiljer sig genom sin syn på deltagande och beslutsfattande. Hur ska beslut fattas? Hur mycket ska folket inkluderas?
Läs mer om demokrati i SO-rummet
Demokratiindex
Demokratiindex är ett index som sammanställs av The Economist genom deras företag Economist Intelligence Unit (EU). Demokratiindexet mäter tillståndet för demokratin i 165 självständiga stater och två territorier.
Rapporten för 2023 visar att färre än 8 procent av världens befolkning lever i en fullständig demokrati. Samtidigt lever nästan 40 procent under auktoritärt styre, en andel som har ökat de senaste åren.
Media och yttrandefrihet
Yttrandefrihet är en förutsättning för att ett demokratiskt samhälle ska fungera. Det ger människor makt att ställa krav på hur staten och myndigheterna sköter sina uppgifter. Även pressfrihet är viktigt eftersom journalister och media har en nyckelroll i att granska makthavare och avslöja missförhållanden.
Varje år sedan 2002 publicerar Reportrar utan gränser ett pressfrihetsindex. Indexet rankar 180 länder och regioner utifrån situationen för pressfrihet och frihet för journalister. För tio år sedan var pressfriheten hotad i 19 länder. Enligt 2024 års index har antalet ökat till 36 länder.
Läs mer om pressfrihetsindex hos Reportrar utan Gränser
Demokratins utveckling i siffror
Freedom House mäter utvecklingen av medborgerliga friheter och politiska rättigheter globalt. Organisationen publicerar årligen rapporten Freedom in the World.
Hela rapporten om demokratin i världen hos Freedom House
Civilsamhällets demokratiska utrymme
Idag krymper utrymmet för människor och civilsamhället att organisera sig och påverka. Regeringar använder politiska, juridiska, finansiella och även olagliga sätt för att kontrollera människor och inskränka på deras friheter. Att människor engagerar och organiserar sig är avgörande för demokratiska, fredliga och hållbara samhällen.
Läs mer hos organisationen Concord
Partipolitisk organisering
Politiska partier spelar en avgörande roll i demokratier och i kampen för fria och jämlika samhällen. Det är de politiska partierna som ställer upp i val, skriver politiska program som väljarna kan ta ställning till, stiftar lagar och fattar beslut som påverkar alla. Det är också de politiska partierna som står till svar för politiska beslut och som kan avsättas i fria och rättvisa val.
Läs mer om partipolitisk organisering
Agenda 2030: Fredliga och inkluderande samhällen
Demokrati är en förutsättning för att de globala målen ska kunna uppnås. Mål 16 i Agenda 2030 handlar om att främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, se till att alla har tillgång till rättvisa samt bygga upp effektiva och ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer.
Tips på organisationer
När är några organisationer med fokus på demokrati: