Andelen barn i världen som börjar grundskolan har ökat snabbt och ligger idag på runt 90 procent. Men enligt UNESCO är 770 miljoner av världens vuxna inte läs- och skrivkunniga. Av dessa är nästan två tredjedelar kvinnor.
Att flickor har sämre tillgång till utbildning än pojkar beror på att de inte värderas på samma sätt. I många kulturer förväntas de vara hemma och ta hand om familjen eller så gifts de bort i ung ålder. Satsningar på flickors utbildning är avgörande för fattigdomsminskning, ekonomisk tillväxt och en långsiktig hållbar utveckling.
De största utmaningarna finns i fattiga och marginaliserade områden. Hinder för barn att gå i skolan är långa avstånd till skolorna, brist på toaletter på skolområdet och höga skolavgifter.
Fakta om utbildning
Rätten att gå i skolan
Att gå i grundskolan är en mänsklig rättighet. Och det ska vara gratis. Det säger barnkonventionen. Men för hundratals miljoner barn runt om i världen uppfylls inte denna rättighet. Totalt är det 244 miljoner barn som inte går i skolan världen över.
Hos UNICEF finns mer information om rätten till utbildning
Flickors utbildning
119 miljoner flickor går inte i skolan. I krigsdrabbade länder är sannolikheten dubbelt så stor att flickor inte går i skolan, jämfört med icke-drabbade länder.
Källa: Unicef
Statistik om utbildning i världen
Utvecklingen inom utbildning har gått framåt de senaste åren och fler människor i världen har nu tillgång till skola. Under och efter coronapandemin tappades dock flera av framstegen. Skolstängningarna under pandemin har påverkat barns lärande och välmående negativt. Detta har särskilt drabbat flickor, barn med funktionsnedsättningar, barn som bor på landsbygden och barn från etniska minoriteter.
I Globalis databas finns statistik om utbildning i världen, till exempel om läskunnighet och hur många år barn går i skolan.
Barnkonventionen
Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla.
Här kan du läsa hela barnkonventionen
Mål 4: God utbildning för alla
Mål 4 i Agenda 2030 handlar om utbildning för alla. Det innebär att göra utbildningen jämställd mellan könen, se till att alla barn kan gå i förskola och skapa skolor som är trygga och inkluderande för alla elever.
Tips på organisationer
Här är några organisationer med fokus på utbildning: