Krig och väpnade konflikter får förödande konsekvenser för individer och samhällen. Krig kan bryta ut mellan länder och mellan olika grupper inom ett land. Ofta vill ena parten vinna makt och inflytande över den andra, eller överta någon annans mark och naturresurser.
FN är en av de största organisationerna i världen som arbetar för fred och stöttar länder efter krig. En del av fredsbyggande är att förbättra de ekonomiska och sociala förhållandena i konfliktländer och stötta återuppbyggnaden av demokratiska samhällen.
Förr var den militära säkerheten mellan stater den viktigaste frågan i internationell politik. Nya sorters hot och ett utbrett ömsesidigt beroende mellan stater har gjort att frågor om mänskliga rättigheter, fattigdom, ekonomi och klimat har blivit allt viktigare för den internationella säkerheten.
Fakta om krig & fred
Vad är krigsbrott?
Alla FN:s medlemsländer har godtagit Genève¬konventionerna, som tillsammans med några andra internationella överenskommelser utgör det som brukar kallas för den internationella humanitära rätten, eller krigets lagar. Men vilka är lagarna, och kan någon ställas till svars om de bryts?
Pågående krig och konflikter
På globalis.se hittar du information om flera aktuella konflikter i världen. Du kan läsa om bakgrunden till olika konflikter, hur länge de pågått och vilka insatser FN gör för att lösa dem. Webbplatsen Globalis drivs av Svenska FN-förbundet.
Mer om världens konflikter hos Globalis
Kärnvapen idag
Kärnvapen är samlingsnamnet för bomber som får sin kraft från en kärnreaktion och är det mest kraftfulla vapen som någonsin skapats. Trots internationella avtal och nedrustningsarbete finns över 14 000 kärnvapenladdningar i nio olika länder idag. I januari 2021 trädde FN:s konvention om kärnvapenförbud i kraft, med målet att helt förbjuda kärnvapen. I dag har 69 länder ratificerat konventionen.
Vid slutet av 2022 hade 108,4 miljoner människor, över 1 % av världens befolkning, tvingats lämna sina hem till följd av våld, konflikt eller förföljelse.
Hitta mer statistik på leave no one behind.nu.
FN:s säkerhetsråd
Säkerhetsrådet är ett av FN:s huvudorgan och består av 15 medlemsstater som har ansvar för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Deras uppgift är att undersöka varje konflikt eller situation som kan leda till en internationell konflikt, och komma med förslag på lösningar. Säkerhetsrådet kritiseras ofta för brist på handlingskraft på grund av de permanenta medlemmarnas vetorätt. Vetorätten gör att en stat kan stoppa ett beslut genom att rösta emot det, även om alla andra röstar för.
FN:s fredsinsatser
FN:s fredsinsatser består av militär, polis och civil personal. Deras uppgift är att bevara och skapa internationell fred och säkerhet. Fredsinsatserna skapas oftast genom ett beslut från säkerhetsrådet. Idag finns 16 FN-insatser på fyra kontinenter. Insatserna består av över 100 000 militärer, poliser och civila från över 120 länder. Några av deras uppgifter är att skydda civilbefolkningen, främja demokrati, bistå med valobservatörer och stärka rättssystem.
Barn i krig
Barn drabbas alltid hårt av en väpnad konflikt. De kan skadas eller dödas av direkt fysiskt våld i stridigheterna. De drabbas ofta av brist på mat, vatten och säkra platser där de kan leka. I många fall tvingas också barnen att sluta skolan. Tusentals barn utnyttjas av olika beväpnade grupper och arméer, till exempel som soldater, tjänstefolk, bärare, spioner eller sexslavar.
Idag påverkas över 450 miljoner barn i världen av väpnade konflikter
Läs mer om barn i konflikter hos UNICEF
Kvinnor, fred och säkerhet
Att kvinnor inkluderas i fredsprocesser och konfliktförebyggande arbete är avgörande för att uppnå hållbar fred. År 2000 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325, som handlar om att öka kvinnors makt i fredsprocesser. Sedan dess har flera andra resolutioner antagits på liknande teman, till exempel sexuellt våld i konflikter.
Mer om Kvinnor, fred och säkerhet hos IKFF
Sveriges myndighet för fred, säkerhet och utveckling
Folke Bernadotteakademin (FBA) arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. FBA bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE.
Så arbetar Folke Bernadotteakademin
Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen
Fredsperspektivet är viktigt i de 17 globala målen för hållbar utveckling. Fredliga samhällen och frihet från våld är både ett mål och ett medel för hållbar utveckling. Inga varaktiga framsteg kan nås i en kontext präglad av våld, konflikt och hot om våld.
Här finns mer information om mål 16
Tips på organisationer
Här är några organisationer som har fokus på krig och fred: