Valet 2022: Globalportalens stora valguide

Sverige fick en ny regering tisdagen den 30 november 2021. Den leds av statsminister Magdalena Andersson. Fotograf: Ninni Andersson/Regeringskansliet.
Volontär & Aktivism

Ska du rösta för första gången eller känner du dig allmänt förvirrad av valrörelsen? Den här valguiden ger dig någonstans att börja, särskilt om du intresserar dig för frågor om klimat, jämställdhet och global hållbar utveckling.

Det är viktigt att rösta, och det finns flera anledningar till att just din röst räknas. Men det kan vara svårt att hitta rätt parti. Här samlar vi tips på artiklar, poddar, tv-program, debatter, valkompasser och allt annat du kan behöva för att sätta dig in i valrörelsen.

Nyheter och analyser

Det finns förstås oändligt många nyhetssajter att scrolla igenom, men det viktigaste är nog att bara börja någonstans – här är några tips.

Här samlas alla SVT:s valnyheter på ett ställe.

DN erbjuder just nu alla mellan 18-25 år en gratis digital prenumeration fram till valet.

FUF:s magasin med analyser av svensk politik, berättelser från korrespondenter runtom i världen och insändare från svenska politiker om globala frågor.

Om svensk biståndsdebatt intresserar dig, se hit!

Kolla in våra artiklar om klimatpolitik, Sveriges valsystem och hur du arrangerar en demonstration!

Globalportalens valartiklar

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

TV, podd och debatter

"Allt du inte visste att du behövde veta om svensk politik" – ett politikmagasin med Fouad Youcefi.

Flashback forever-poddarnas TV-satsning där de intervjuar alla partiledare med hjälp av fördomar och rykten från Flashback!

Inget slår en bra podd, och det finns poddar om allt – inklusive en himla massa om politik och världen.

Kolla in vår tipslista!

  • Partiledardebatter

När valet närmar sig kommer flera tv-sända partiledardebatter äga rum, och då listar vi dem här.

En debatt som redan har ägt rum är Concords utfrågning i Almedalen, där partiernas åsikter om Agenda 2030, klimatfinansiering och feministisk utrikespolitik debatterades.

Den partipolitiskt obundna organisationen Folk och Försvar intervjuar alla partiledare om Sveriges försvar och säkerhet.

Foto: Oscar Nord (@oscnord)/Unsplash.

Valkompasser

Det roligaste och enklaste sättet att börja få en uppfattning om var partierna står är nog att testa sig i en valkompass.

Även om de inte alltid ger en helt träffsäker bild av exakt vilket parti som står en närmast, så kan de ge en snabb fingervisning om vilka partier som tycker som du i de frågor du bryr dig mest om.

Här är några valkompasser du kan testa:

Tillsammans med politiksajten Altinget och SOM-institutet vid Göteborgs universitet har Aftonbladet tagit fram en valkompass som bland annat avhandlar frågor om migration, ekonomi, skola och miljö.

SVT:s valkompass urskiljer sig i att du utöver riksdagen dessutom kan svara på frågor om din region och kommun. På så sätt kan du få en uppfattning om vilka som tycker som du i region- och kommunvalen, som sker samtidigt som riksdagsvalet, 11 september.

Är klimat- och miljöfrågor viktigast för dig när du går och röstar? Naturskyddsföreningen har tagit fram valkompassen för dig.

Hur ser partiernas jämställdhetspolitik ut, och hur arbetar de för kvinnors och HBTQI-personers rättigheter? Kvinna till Kvinna har gjort en kartläggning av just detta.

Organisationen Svenska Freds har analyserat de politiska partiernas försvars- och säkerhetspolitik.

  • Komplettera med partiernas program

För att få en full bild av var partierna står i de frågor som betyder mest för dig kan det vara bra att läsa deras egna partiprogram, alltså den text där de redogör för sina åsikter. Gå in på partiernas hemsidor och klicka runt lite – alla partier skriver där om var de står i olika frågor.

Foto: Globalportalen.

Engagera dig!

Demokrati kan vara så mycket mer än att bara rösta vart fjärde år. Gör din röst hörd även mellan valen!

  • Gå med i en organisation!

En hälsosam demokrati är beroende av ett levande och aktivt civilsamhälle. Hitta en organisation som arbetar för dina hjärtefrågor, gå med själv och engagera dig!

  • Gå med i ett parti!

Har du hittat ett parti som du håller med i många viktiga frågor? Som medlem i partiet har du möjlighet att ha ännu större inflytande över vilken riktning partiet ska ta i framtiden. 

Ett alternativ kan också vara att gå med i partiets ungdomsförbund – en bra plats att träffa andra unga som brinner för samma frågor som du.

  • Bli rösträknare!

Vill du bidra till att själva valet går till på ett pålitligt och effektivt sätt? Om du är över 18 kan du testa att arbeta som röstmottagare i din kommun. Du behöver oftast ingen särskild erfarenhet och du får gå igenom en utbildning innan valdagen.

  • Arrangera en demonstration!

Finns det något som gör dig riktigt arg och frustrerad? Något som våra makthavare verkligen behöver få upp ögonen för? Styr upp en demonstration – det är din grundlagsskyddade rätt!

Taggar

Valet 2022