Så arrangerar du en demonstration

Så arrangerar du en demonstration. Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash
Volontär & Aktivism

Finns det något som gör dig riktigt arg och frustrerad? Något som våra makthavare verkligen behöver få upp ögonen för? Globalportalen hjälper dig att arrangera en lyckad demonstration!

Rätten att demonstrera är grundlagsskyddad i Sverige. Att demonstrera kan vara ett bra sätt att uppmärksamma en fråga du brinner för och göra människor medvetna om orättvisor.

Det finns mycket kraft i att människor går samman och kräver förändring. Det ger en känsla av gemenskap och tro på att förändring är möjlig, samtidigt som det visar politiker och makthavare att dom behöver ta sitt ansvar och lyssna på medborgarna.

Globalportalen listar 8 steg du kan följa för att arrangera en lyckad demonstration.

  • Ha ett tydlig budskap

Först av allt är det viktigt att du har ett tydligt budskap med din demonstration. Ett bra exempel är Fridays For Futures globala klimatstrejker där de vill få våra makthavare att agera snabbare för att stoppa klimatförändringarna. 

Tänk också på vilka du tycker behöver veta mer om frågan, eller vilka som har makt att förändra eller påverka. En demonstration kan både ta upp stora utrikespolitiska frågor eller rikta sig till kommunpolitiker för att lyfta lokala frågor. 

  • Sätt ihop en arbetsgrupp

Det är mycket att tänka på när man arrangerar en demonstration. Sätt ihop en arbetsgrupp med flera engagerade personer, så att ni är fler som kan hjälpas åt. Du kan bjuda in både organisationer och enskilda individer till att samarbeta med dig!

Black Life Matters-demonstration på Sergels torg i Stockholm, 2020.  Foto: Teemu Paananen / Unsplash
  • Ansök om polistillstånd

Att kunna mötas och tillsammans höja rösten för att förändra något, är en grundläggande fri- och rättighet. Men du behöver ha ett tillstånd från polisen om demonstrationen ska hållas på en offentlig plats. Tänk på att ansöka i god tid via polisens hemsida!

  • Bjud in talare

Det är viktigt att boka in flera talare som kan engagera folksamlingen med inspirerande tal under demonstrationen. Finns det några personer som du tycker är särskillt inspirerande och kunniga? Bjud in dom!

Det kan också vara en bra idé att bjuda in artister som kan uppträda. Välkända namn hjälper till att locka mer folk! 

Greta Thunberg deltar i en Fridays For Future-demonstration utanför FN:s högkvarter i New York, 2019. Foto: UN Photo/Manuel Elías
  • Skapa ett event

När du har fixat tillstånd från polisen, plats, talare och en arbetsgrupp - då nästa steg att skapa ett event! En bra plattfom att använda är Facebook, där kan du få bra spridning och det är enkelt att bjuda in personer. 

Se till att eventet innehåller information om arrangörerna, tider, vilka som ska hålla tal eller uppträda och även information om eventuella förhållningsregler under demonstrationen. 

  • Sprid, sprid, sprid!

När allt annat är fixat så gäller det att sprida info om demonstrationen till så många som möjligt! Rikta både in dig på makthavare som du vill påverka, meddemonstranter som du vill ska ansluta och allmänheten som kan hjälpa till att sprida eventet. 

Sprid både på Facebook och i andra sociala medier. Ta tillvara på ditt nätverk och be folk dela eventet. Var inte rädd att kontakta radio och tv, kanske vill dom uppmärksamma demon. 

Du kan också göra flygblad eller affischer. Vill du affischera eller dela flygblad på offentliga platser så behöver du ansöka om tillstånd från polisen för det med.

Medborgarrättsrörelsen demonstrerar i Washington D.C för att få ett slut på rasdiskrimineringen, 1963. Foto: Unseen Histories / Unsplash
  • Funktionärer och första hjälpen 

Inför demonstrationer då det förväntas komma riktigt mycket människor är det bra om det utöver en arbetsgrupp också finns funktionärer som kan svara på frågor och hjälpa till med praktiska saker under själva demonstrationen. Dessutom kan det vara bra med personer på plats som kan första hjälpen. Ett tips är att ta kontakt med Röda Korset som både erbjuder Första hjälpen-grupper och håller i utbildningar.

  • Ljudanläggning

Se till att din röst blir ordentligt hörd! Till och med små demonstrationer behöver en ordentlig ljudanläggning. Ett tips är att kontakta ditt lokala studieförbund och se om det går att låna. Kom ihåg att testa ljuden innan demonstrationen börjar!

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter