15 poddar för dig som vill hänga med i politiken

Vi tipsar om de bästa poddarna för att följa vad som händer i Sverige och världen. Foto: Johan Dahlpil/Unsplash
Livsstil

Vill du hänga med i politiken men är konstant på väg någonstans? Bli påläst om vad som händer i världen, men också promenera i skogen? Då är podcasten det perfekta mediet.

Här listar vi poddar för dig som vill hänga med i vad som händer i världen. 

Poddar om svensk politik och aktuella nyheter

Podden som har gjort sig känd för att bemästra balansen mellan seriös analys och lättsamma takes på svensk politik. Ett måste för att förstå taktiken bakom svensk inrikespolitik.

Om du inte fastnar för Det politiska spelet kanske Svenska Dagbladets podd är ett bra alternativ! Nyheter och analyser på härligt snackigt sätt med Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar. 

Eller varför inte testa En runda till. Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder pratar inrikespolitik tillsammans med tidningens politikreportar. Varje vecka dyker man ner i aktuella ämnen.

Sveriges svar på New York Times omåttligt populära podd ”The Daily”. En daglig djupdykning i ett aktuellt ämne – mer än bara nyhetsrubrikerna!

Idéhistorikern Sverker Sörlin undersöker de politiska teorierna bakom dagens politiker, i en tid då de ”stora idéerna” inte alltid ligger främst i fokus.

Utblick mot världen

Det här är Sveriges radios podd om europeisk politik, ofta gästad av korrespondenterna runtom i Europa.

Sveriges radios USA-podd har guidat oss i den amerikanska politiken sedan 2016. Ett måste för dig som vill hänga med i allt som händer i USA.

BBC:s dokumentärpodd med riktigt högt produktionsvärde som fullkomligen spottar ut nya kvalitetsavsnitt på löpande band om intressanta ämnen från hela världen.

Svenska institutet för europapolitiska studier analyserar europeisk politik och sammanfattar vad som händer i EU.

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

För den sanna biståndsnörden rekommenderas Global Bars alldeles egna podd.

Ett vetenskapligt förhållningssätt

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, rapporterar vad forskningen säger om frågor som energiförsörjning, cybersäkerhet och sanktionerna mot Ryssland.

Foto: Theodor Vasile (@theodorrr), Unsplash

True crime om klimatet

Tänk om ett program om klimatförändringarna kunde ge en lite energi och handlingsvilja snarare än bara lämna en med en känsla av hopplöshet? Det är i alla fall idén bakom Gimlets How to Save a Planet. Upp till dig att avgöra om de lyckas!

En true crime-podcast om klimatförändringarna. Behöver vi ens skriva mer?

Bonustips – för biståndsnörden

Expertgruppen för biståndsanalys har en podd för dig som vill hänga med i biståndspolitiken och höra vad experterna har att säga.

Taggar

Bistånd & utveckling Demokrati Klimat & miljö Krig & fred Global ekonomi Katastrofer
Annons