Det finns två sorters bistånd. Humanitärt bistånd är akut hjälp vid naturkatastrofer, krig eller andra akuta situationer. Den andra typen av bistånd kallas för utvecklingssamarbete och handlar om att ge långsiktigt stöd till länders hållbara utveckling.
Höginkomstländer som Sverige bedriver ofta eget bistånd men ger också pengar till FN, EU och andra internationella organisationer som jobbar med global utveckling. Utvecklingsprojekt kan också drivas av organisationer eller folkrörelser.
Det är viktigt att bistånd bedrivs på mottagarnas villkor. Folkrörelser, kvinnogrupper, miljörörelser och fackförbund är viktiga aktörer i det civila samhället i arbetet med att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom.
Fakta om bistånd och utveckling
De globala målen för hållbar utveckling
År 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030. Det är en universell agenda som innehåller de 17 Globala målen för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Tillsammans ska världens länder arbeta för att minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter samt lösa klimatkrisen till år 2030.
Statistik om utvecklingen i världen
Hur går det för utvecklingen i världen? Blir det bättre? Och hur skiljer sig olika länder och kontinenter från varandra? På Världsbankens hemsida finns världens utvecklingsstatistik tillgänglig. UNDP publicerar årligen Human Development Report som bland annat mäter Human Development Index (HDI) som används för att jämföra välståndet i olika länder på samma sätt som bruttonationalprodukt (BNP). En annan bra källa för statistik är Gapminder.
Sveriges bistånd
Svenskt bistånd hjälper till att skapa förutsättningar för människor som lever i fattigdom och under förtryck att själva förändra sina liv. Alla som bor i Sverige och betalar skatt är med och bidrar. Den myndighet som sköter biståndet är Sida – Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete.
Så fungerar FN
Förenta nationerna är en mellanstatlig organisation som grundades den 24 oktober 1945 för att främja internationellt samarbete. I dag består FN av 193 medlemsländer som tillsammans arbetar för fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.
Lär dig mer om FN hos svenska FN-förbundet
UNDP är FN:s utvecklingsprogram
United Nations Development Program (UNDP) är FN:s organ för utveckling och biståndsarbete. UNDP finns på plats i 170 länder för att hjälpa länder att genomföra Agenda 2030, förebygga kriser och konflikter, avskaffa fattigdom, utveckla sin institutionella kapacitet och stärka jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati för att uppnå långsiktiga utvecklingsresultat.
Läs mer om United Nations Development Program (UNDP)
Få koll på biståndsdebatten
Utvecklingsmagasinet är ett digitalt magasin som ges ut av Föreningen för Utvecklingsfrågor. Varje vecka sammanfattar de svenska ledarsidor och debattartiklar kopplade till globala utvecklingsfrågor och Sveriges roll i världen. Perfekt när du vill få en tydlig överblick över den svenska debatten!
Myter om bistånd
Det internationella biståndet diskuteras ofta på ledar- och debattsidor, men bland argumenten sprids också en del myter. CONCORD Sverige har slagit hål på de vanligaste missuppfattningarna.
Tips på organisationer
Här är några organisationer som arbetad med internationellt bistånd: