Livsstil av Naturskyddsföreningen

Vill du fira jul utan palmolja?

Det går faktiskt att fira jul utan palmolja! Titta bara lite extra på innehållsförteckningen när du handlar mat. Finns det palmolja i ett livsmedel så ska det synas, bra va!?

Det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja och det går faktiskt att fira jul helt utan! Titta bara lite extra på innehållsförteckningen när du handlar mat. Finns det palmolja i ett livsmedel så måste det synas, bra va!? Det är faktiskt lag på att skriva ut i innehållsförteckningen vilken sorts olja ett livsmedel innehåller. Och håll extra koll på pepparkakor, lussekatter och andra bakverk, chokladaskar och snacks – här är palmoljan vanligast.

Jag hittade kakor med ekologisk palmolja, funkar det?

Grattis, det är bara en väldigt liten del av produktionen som är ekologisk. Den ekologiska odlingen är giftfri och om den är KRAV-märkt bidrar den inte heller till skövling av regnskog. Den får grönt ljus av oss.

Vad säger ni om RSPO-certifierad olja då, är det okej?

RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, är ett viktigt första steg för mer ansvarsfullt producerad palmolja. Men det är inte en säker garanti mot skövling av regnskog, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter. Noll avskogning ska gälla för de certifierade företagen framöver men problemet har varit efterlevnaden. Dessutom används konstgödsel och bekämpningsmedel i produktionen och ogräsmedlet parakvat, som är förbjudet i EU för att det är så farligt, kommer fortsatt att kunna få dispens.

Spelar det egentligen någon roll vad jag gör?

Ja, konsumenternas makt är stor. För ett par år sedan sa livsmedelsbranschen att det var ”omöjligt” att göra en pepparkaka utan palmolja utan att den smulade för mycket. Nu finns det flera palmoljefria alternativ i mataffären. Det skulle inte ha hänt utan konsumenternas påverkan.

Finns det en risk att du får en chokladask i julklapp?

Tyvärr innehåller flera vanliga märken palmolja. Säg till släkt och vänner redan nu att du deklarerar ditt hem en palmoljefri zon, och tacka vänligt men bestämt nej till choklad och annat med palmolja i. Det finns alternativ!

Hur är det med palmolja i stearinljusen?

Vilken koll, grattis om du har kommit så långt! Stearinljus är bättre ur miljösynpunkt än ljus tillverkade av paraffin. Men välj gärna svanen-märkta stearinljus eller fråga i affären eller hos tillverkaren om ljusen tillverkats av palmolja.

Behöver du fler argument?

Lär dig mer om palmolja här.

Och du, tack för att du unnar dig och dina kära en riktigt god jul utan bitter bismak!

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter