Det blev ett lyckligt slut på den 14 år långa markkonflikten mellan urfolket i Tongod, Malaysia, och palmoljebolagen. Den historiska segern erkänner bybornas rätt att bestämma över marken som de levt av i många generationer tillbaka. Naturskyddsföreningen har stöttat byborna genom vår samarbetsorganisation PACOS.
Det var 2002 som fem bybor lämnade in anmälan mot staten och palmoljebolagen där de krävde sina rättigheter till den mark som deras förfäder brukat sedan åtta generationer tillbaka. Nu 14 år senare, efter flera överklagande, flera misslyckade försök till medling och 115 dagar i högsta domstolen, kunde fallet slutligen avgöras. Staten och bolagen tvingas betala ut kompensation och människorna har fått erkänd rätt att fortsätta bruka marken enligt tradition.
Den långa rättsprocessen har kostat byborna mycket i form av förlorad mark och natur, långa resor till domstolen där de har företrätts av två oavlönade jurister.
En seger för världens urfolk
Det är vanligt att värdefulla naturtillgångar som mineraler, olja och skog leder till markkonflikter med företag som vill komma åt tillgångarna. I Malaysia och grannlandet Indonesien pågår just nu hundratals liknande markkonflikter mot oljepalmsbolag som vill hårdexploatera området för palmoljeproduktion.
Utan bevis på att lokalbefolkningen historiskt har brukat marken kan det ofta vara svårt för bybor att hävda sina rättigheter. Det här utnyttjas av företag som kan ta över marken för att hugga ner skog eller starta gruvdrift och plantager, ofta helt utan kompensation till lokalbefolkningen. Det här kallas för landgrabbing.
Att människorna i Tongod, Malaysia slutligen fick sina traditionella rättigheter erkända är en stor seger för alla världens urfolk och deras kamp för rätten till den mark de har levt av i generationer.
Stärkta rättigheter för urfolk bekämpar klimatförändringar
Naturskyddsföreningen samarbetar sedan 1998 med organisationen PACOS som organiserar urfolk på bynivå. Allra viktigast är stödet till byarnas rätt till sina traditionella markområden. Bland annat hjälper PACOS byborna att dokumentera hur de använder skogen och ger juridisk rådgivning vid markkonflikter.
Det finns många exempel och studier som visar att urfolk och lokalbefolkningar är bra på skydda naturen. Till exempel att skogar skyddade av urfolk har betydligt mindre avskogning än skogar i naturreservat. Genom att erkänna urfolks rättigheter till mark kan såväl fattigdom som klimatförändringar bekämpas.
Många regnskogsländer har åtagit sig att följa konventionen för bilogisk mångfald, som lyfter fram vikten av urfolks kunskap för att skydda de biologiska värdena.
Miljöbiståndet gör världen grönare och mer rättvis
Miljöfrågor känner inga landgränser. Därför stödjer Naturskyddsföreningen miljökämpar över hela världen. Tack vare vårt globala miljöarbete vann urfolket i Tongod Malaysia en historisk markseger över palmoljebolagen. I Sao Paolo prioriterasekologisk mat i skolan. I Uganda får inte oljebolaget tvångsförflytta människor utan att ge dem ersättning.