Naturskyddsföreningen vill uppmuntra alla att bidra till att julen blir en tid som präglas av omtanke - om både människor och vår enda jord. Alla kan bidra för att minska klimatutsläppen och värna om jordens resurser.
– Engagemanget är stort för att hejda klimatförändringarna och miljöförstöringen. Många vill göra sitt bästa för att på privat nivå minska klimatutsläppen och spara på jordens resurser, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, som ger några enkla sammanfattande tips för en mer hållbar jul.
1. Julklapparna
Ge färre klappar så sparar du naturresurser och minskar klimatutsläpp. Ge omtanke, upplevelser och tjänster istället för prylar. Dela med dig av din tid eller kunskap. Skapa själv, återanvänd saker eller köp på second hand.
2. Resorna
Undvik flyget! Ta tåget i första hand och i andra hand buss. Om du måste ta bilen - försök att samåka så många som möjligt och minska antalet resor totalt under julen.
Ett räkneexempel: En flygresa Stockholm-Göteborg, räknat per person från centrala Stockholm, släpper ut 74 000 g koldioxid, medan bästa valet är en tågresa märkt med Bra Miljöval el på samma sträcka. Då blir utsläppet 1 g! Bor du så att du måste ta bilen för att handla mat, gran och klappar, fråga om grannen behöver skjuts så blir det en resa färre.
3. Maten
Satsa på ett julbord med mycket frukt och grönt. Äpplen, grönkål, rödlök, brysselkål, rödbetor. Låt julbordet spraka av färg och komplettera gärna med sill eller skarpsill. Minska köttet och välj KRAV-märkt skinka och vilt- eller naturbeteskött. Undvik palmolja i kakor och godsaker - läs innehållsförteckningen på förpackningen. Ge gärna fåglarna lite extra mat om det är kallt. De vill ha nötter, frön och fett. Undvik palmolja också i talgbollar.
4. Ljusen
Släck en lampa när du tänder elektriska julljus. Ljus alstrar värme. Välj nya LED-lampor i ljusslingor och, om du inte gjort det förut, byt till el som är märkt med Bra Miljöval från förnybara källor. Välj miljömärkta stearinljus som inte är gjorda av fossil paraffin eller palmolja och värmeljus utan metallhölje. Det finns både Svanen-märkta vanliga ljus och värmeljus.
5. Granen
Fråga granförsäljare efter en vanlig svensk rödgran som odlats så nära som möjligt och utan bekämpningsmedel och gödsel. KRAV tipsar om var det går att köpa KRAV-märkta granar här. Känner du en markägare? Fråga om du kan få köpa en gran som annars ska gallras bort, på kanten till skogsvägen eller annan plats där granarna växer för tätt.
6. Soporna
Sortera julsoporna. Ta bort snören från paketen och lägg dem i sortering för brännbart, sortera kartonger för sig och presentpapperet i facket för pappersförpackningar. Se till att julgranen och tallriset hamnar i kommunens uppsamling för att så småningom blir fjärrvärme. Om du har värmeljus med metallhölje, peta loss den lilla rundeln i mitten så kan järnet där skiljas från aluminiumet.
Läs mer om hur du kan göra julen mer hållbar
I Naturskyddsföreningens bok ”Guide till ett hållbart liv” finns fler tips för en hållbar vardag