Nyhet av Oxfam Sverige

Havet kommer alltid vara starkare

Palmerna vajar på den lilla önationen Kiribati i Stilla havet. Längs sandstränderna har de högar av sandsäckar som byggts upp som en mur för länge sedan blivit översköljda av det stigande havet. Här drabbas redan befolkningen av klimatförändringarnas effekter. Havet stiger, och människor tvingas fly.
 

- Där låg en väg förut, säger Maria och pekar ut i havet. Hon står med fötterna i vattnet, just där hennes hem tidigare låg. Nu har det slukats av havet. Byn hon brukade bo i ligger under ytan och det syns inte ett spår av bebyggelsen, bara ett vidsträckt hav ut mot en öppen horisont. Allt är borta.

Maria brukade älska havet; brisen, att fiska, att ha vattnet precis intill. Nu har kärleken bytts till rädsla. Vattennivåerna stiger, det blir varmare och problemen kommer bokstavligen närmre och närmre. Havet har blivit en objuden gäst som tar sig in i människors hus, rinner igenom vårdcentraler och förstör odlingsland. Människor på Kiribati brukade äta från havet, nu är det havet som äter dem.

"Kanske finns här snart inget hopp kvar. Havet äter upp det i takt med att det sväljer vårt land"

Marias ö krymper och hon har redan tvingats flytta längre inåt land flera gånger

- Jag är orolig och jag är sorgsen och jag är rädd. För om vattnet bara kommer närmare, var ska jag då till slut ta vägen? säger Maria, som tvingats flytta så många gånger att hon blivit van. Till och med köket har hon byggt så att det ska vara enkelt att packa ihop och ta med sig. Hon har accepterat att saker och ting är annorlunda nu. Det är rädslan för framtiden som är jobbig att leva med.

- Kanske finns här snart inget hopp kvar. Havet äter upp det i takt med att det sväljer vårt land, säger Maria, som redan börjat planera nästa flytt.

- Jag vet att havet kommer fortsätta förstöra vårt land. Vi har försökt att skydda oss med skyddsväggar, men havet förstörde dem. Havet kommer alltid vara starkare, säger Maria där hon står med fötterna i vattnet, där hennes hem en gång låg.

Klimatförändringar tvingar fattiga på flykt

Fattiga länder, som har lägst utsläpp av växthusgaser, står inför en mycket större risk att tvingas fly än de människor i de länder som orsakar störst miljömässig skada. En rapport från Oxfam visar att det är fem gånger vanligare att människor i fattiga länder tvingas fly från sina hem på grund av extremväder, jämfört med rika länder.

Taggar

Global ekonomi Klimat & miljö