Volontär & Aktivism av Oxfam Sverige

Skriv på mot ojämlikhet!

Resurserna som behövs för att utrota fattigdom finns, men det krävs ökad omfördelning så att de allra fattigaste får del av den stora rikedom som finns i världen.

Ett fåtal personer kontrollerar en stor del av världens resurser. Exempelvis äger världens ca 2100 dollarmiljardärer tillsammans mer än 60 procent av jordens befolkning.

Resurserna som behövs för att utrota fattigdom finns, men det krävs ökad omfördelning så att de allra fattigaste får del av den stora rikedom som finns i världen.

De allra rikaste betalar i många fall lägre skatt än de gjorde tidigare och gömmer bisarra summor (ca 70 biljoner kronor) från skattemyndigheter.

Samtidigt tvingas 100 miljoner människor in i extrem fattigdom varje år på grund av sjukvårdskostnader och halva jordens befolkning lever på mindre än 50 kronor om dagen.

Det här är sjukt. Regeringar måste minska ojämlikheten, se till att de rikaste betalar rättvis skatt och ge sjukvård och skola till alla.

Regeringar bör bland annat

  • Se till att alla får tillgång till kostnadsfria tjänster som sjukvård och utbildning samt ges socialt skydd.
  • Använda skattesystemen till att motverka ojämlikhet, bekämpa skatteflykt och beskatta förmögenheter och kapital på rättvisa nivåer.

Företag bör bland annat:

  • Avstå ifrån att belöna aktieägare och dela ut bonusar till chefer till dess att alla deras anställda har en lön som går att leva på.
  • Stötta arbetares engagemang i oberoende fackföreningar och främja kvinnors fackliga deltagande.

Skriv under Oxfams namninsamling för att visa ditt stöd för åtgärder mot ojämlikhet

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter
Annons