Livsstil av Erikshjälpen

7 tips för att skapa höstens hållbara garderob

Foto: Erikshjälpen

Visste du att vi slänger i genomsnitt åtta kilo textil per person och år i Sverige? Rakt ner i soporna! Erikshjälpen Second Hand har tagit fram en guide för dig som vill bli en mer hållbar konsument.

  • Använd kläderna i din garderob

Statistik visar att vi i snitt bara använder ca 20% av kläderna vi har i garderoben. Nyttja det du har, eller se till att de kommer till användning hos någon annan.

  • Vädra i stället för att tvätta

Tänk efter som du verkligen behöver tvätta plagget, eller om det räcker att vädra. Ull bör du vara extra försiktig med att tvätta, då det innehåller lanolin som har självrengörande egenskaper, när du vädrar ullplagg så stöts fetter och smuts bort från fibrerna. Dessa egenskaper försvinner om du tvättar plagget för ofta.

  • Laga kläderna

Ett litet hål som lagas förlänger livslängden på ett plagg. Ett tips är att göra ett fint litet broderi över hålet, så får det en ny touch. Är det något du inte kan laga själv kan du lämna in det hos en skräddare.

  • Ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagget

Om du råkar spilla behöver du inte tvätta hela plagget, använd istället galltvål eller glycerin följt av ättikssprit för att få bort envisa fläckar.

Erikshjälpen har ett 60-tal butiker över hela landet. Foto: Erikshjälpen
  • Köp klassiska basplagg i hållbara material

Plagg som håller över tid är ett bra sätt att få en hållbar garderob. Köp till exempel jeans i rådenim, ullkappor, trenchcoats, stickade tröjor och collegetröjor.

  • Tvätta i lägre temperaturer

Ibland behöver plaggen ändå tvättas, tvätta då i lägre temperaturer så förlänger du plaggets livslängd.

  • Handla second hand

Att återanvända kläder är mer hållbart än att köpa nytt eller att återvinna, det kräver mycket energi vid återproduktion av nya textilier.

Du hittar höstens plagg i Erikshjälpens butiker och på secondhand.se

Taggar

Klimat & miljö
Annons