4 sätt att undvika barnarbete som konsument

Foto: Tixie, Unsplash.
Livsstil

Enligt FN:s globala hållbarhetsmål har vi fyra år på oss att helt utrota barnarbete. Men nu ökar det för första gången på 20 år.

Nästan 160 miljoner barn runt om i världen tvingas jobba för att försörja sina familjer, och hälften av dem utför farliga arbeten. Utöver den fysiska faran innebär arbetet att man inte kan gå i skolan, vilket gör det svårare att ta sig ur fattigdom. 

The International Labour Organization (ILO) har kommit fram till åtta grundkonventioner om arbetares rättigheter som de flesta stater har skrivit under. Det handlar bland annat om att barn under 15 inte får jobba alls. Staterna som undertecknat konventionen lovar också att göra sitt bästa för att utrota det barnarbete som räknas som extra farligt. 

Ändå följs dessa regler långt ifrån alltid och överallt. Många svenska företag bedriver verksamhet där principerna inte respekteras, och det är ofta svårt att veta att arbetarnas rättigheter har respekterats i varje steg av produktionen. Bristen på transperans är ett stort problem, och det har under det senaste decenniet kommit fram att flera stora företag samarbetat med leverantörer som utnyttjar barn för arbete.

I slutändan ligger ansvaret hos regeringarna och företagen. Men det finns trots allt några saker du som konsument kan göra för att sätta press och öka efterfrågan på produkter som tillverkats på ett rättvist sätt. Vi ger dig fyra tips på var du kan börja! 

  • Håll koll på textilindustrin! 

Barnarbete är vanligt förekommande inom textilindustrin. Leta efter kläder och företag som är märkta Fairtrade, WFTO, Fairwear, GOTS eller Bluedesign. Hos Global Standard och Gröna Tryck finns guider till hållbara modeföretag.

  • Se upp för kakao och palmolja!

När du står i mataffären är det extra viktigt att tänka på att din kakao är märkt med exempelvis Fairtrade. Den mesta kakaon i Sverige kommer från länder med miljontals barnarbetare. Undvik också palmolja – som förekommer i allt från tandkräm till glass – då det visat sig att den ofta utvinns av barnarbetare. Jobbet är dessutom farligt.

  • Rättvis teknik är viktigt!

Flera stora teknikföretag, som Apple och Microsoft, har haft underleverantörer som varit inblandade i att barn skadats eller dödats i utvinningen av kobolt, som behövs i många typer av teknik. Leta efter TCO-märkningen som ska garanteraa att ILO:s grundprinciper följs. Överväg också att skaffa en Fairphone.

  • Gör research!

Försök kolla upp alla företag du handlar av. Ta hjälp av Ethical Consumer – där finns utförliga guider! Eller varför inte maila företagen själv? Du hittar en guide hos Sveriges Konsumenter.

Taggar

Agenda 2030 Försörjning Mänskliga rättigheter