6 tips för en mer hållbar garderob

Livsstil

Vi måste jobba för att minska vår konsumtion, men också sätta press på företag och politiker. Globalportalen ger dig sex tips på vad du kan göra för en mer hållbar garderob.

I en uppmärksammad granskning avslöjar Aftonbladet vad som händer med kläderna du lämnar in för ”återvinning” hos H&M. Svaret är skrämmande! Granskningen visar att många av klädjättens ”återvunna” plagg i stället dumpas i Benin och Ghana.

Modeindustrin beräknas stå för runt 10 procent av världens koldioxidutsläpp, mer än internationella flygningar och sjöfart tillsammans. Och här är fast-fashion-företagen  stora skurkar.

Vi måste jobba för att minska vår konsumtion, men också sätta press på företag och politiker.

Här är 6 saker att göra:

  • Använd det du redan har

Många kläder blir bara hängande i garderober och ungefär en tredjedel används aldrig. Aktivera din garderob genom att fixa och styla det du redan äger. Våga tänka utanför boxen och kombinera färg och form på nya sätt. Anordna klädbytarkvällar med kompisar och låna av varandra.

  • Laga dina kläder

Ett litet hål som lagas förlänger livslängden på ett plagg. Ta hjälp av en skräddare om det är svårt! En skräddare kan också hjälpa till att fixa dragkedjor och justera kläder för att få dem att passa bättre.

  • Handla mindre

Handla inte på impuls och köp bara det du verkligen behöver. Om du måste handla, tänk second hand i stället för nytt. Och ännu bättre, tänk vintage. Då stöttar du inte fast-fashion-företagen och återanvänder kläder som kan ha funnits i upp mot 100 år.

  • Avboka tvättstugan

Maskintvätt sliter på dina plagg! I stället kan du vädra, ta bort enstaka fläckar eller tvätta i lägre temperaturer.

  • Följ konton på sociala medier

Avfölj kedjornas nyhetsbrev och inspireras i stället av konton på sociala medier. Sara "@hallbarasara" Olsson är en klimataktivist som delar sina second hand-outfits på Instagram. Johanna Leyman vill att vi slutar med köphetsen och börjar laga, vårda och uppskatta det gamla.

  • Stötta organisationer

Frågan måste upp på politisk nivå! Bli medlem i en organisation eller stötta ekonomiskt. Vi måste sätta press på företagen att skärpa sig. Fair Action är en organisation som gör just detta.

Taggar

Klimat & miljö
Annons