Ska du rösta för första gången eller känner du dig allmänt förvirrad av valrörelsen? Den här valguiden ger dig någonstans att börja, särskilt om du intresserar dig för frågor om klimat, jämställdhet och global hållbar utveckling.
Det är viktigt att rösta, och det finns flera anledningar till att just din röst räknas. Men det kan vara svårt att hitta rätt parti. Här samlar vi tips på artiklar, poddar, tv-program, debatter, valkompasser och allt annat du kan behöva för att sätta dig in i valrörelsen.
Nyheter och analyser
Det finns förstås oändligt många nyhetssajter att scrolla igenom, men det viktigaste är nog att bara börja någonstans – här är några tips.
FUF:s magasin med analyser av svensk politik, berättelser från korrespondenter runtom i världen och insändare från svenska politiker om globala frågor.
Onsdagen före valet möts Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i SVT:s duell i Uppsala. Om du vill delta på plats och ställa en fråga kan du läsa mer och höra av dig till redaktionen här.
8 september: TV4:s partiledardebatt
Den 8 september håller TV4 sin partiledardebatt på Stiga Sport Arena i Eskilstuna. Den sänds live på TV4, men är du intresserad kan du också anmäla dig för att sitta i publiken på plats.
9 september: SVT:s slutdebatt
Slutdebatten – sista partiledardebatten innan valet.
10 september: TV4:s statsministerduell
Från Nalen i Stockholm sänds TV4:s duell mellan statsministerkandidaterna dagen innan valet. Även här kan du delta på plats genom att anmäla dig här.
Tänk till undersöker vilka frågor svenska ungdomar tycker är viktigast. I fyra program om kriminalitet, jobb och framtid, skolan och klimatet hör vi ungas tankar om hur det är att vara ung i Sverige.
Åtta komiker får det krångliga uppdraget att förklara vad riksdagspartierna egentligen vill i olika valfrågor. Allt ställs på sin spets när komikerna ska sammanfatta budskapet på en minut – framför en publik med förstagångsväljare.
Det roligaste och enklaste sättet att börja få en uppfattning om var partierna står är nog att testa sig i en valkompass.
Även om de inte alltid ger en helt träffsäker bild av exakt vilket parti som står en närmast, så kan de ge en snabb fingervisning om vilka partier som tycker som du i de frågor du bryr dig mest om.
Få koll på vad partierna tycker om bland annat bistånd, jämställdhet, klimatet och mänskliga rättigheter inför riksdagsvalet 2022. Tillsammans med ForumCiv har vi tagit fram ett test med några av de viktigaste frågorna för vår planets framtid.
SVT:s valkompass urskiljer sig från övriga kompasser i att du utöver riksdagen dessutom kan svara på frågor om din region och kommun. På så sätt kan du få en uppfattning om vilka som tycker som du i region- och kommunvalen, som sker samtidigt som riksdagsvalet, 11 september.
Tillsammans med politiksajten Altinget och SOM-institutet vid Göteborgs universitet har Aftonbladet tagit fram en valkompass som bland annat avhandlar frågor om migration, ekonomi, skola och miljö.
Hur ser partiernas jämställdhetspolitik ut, och hur arbetar de för kvinnors och HBTQI-personers rättigheter? Kvinna till Kvinna har gjort en kartläggning av just detta.
Organisationen Svenska Freds har analyserat de politiska partiernas försvars- och säkerhetspolitik.
Komplettera med partiernas program
För att få en full bild av var partierna står i de frågor som betyder mest för dig kan det vara bra att läsa deras egna partiprogram, alltså den text där de redogör för sina åsikter. Gå in på partiernas hemsidor och klicka runt lite – alla partier skriver där om var de står i olika frågor.
Foto: Globalportalen.
Engagera dig!
Demokrati kan vara så mycket mer än att bara rösta vart fjärde år. Gör din röst hörd även mellan valen!
Gå med i en organisation!
En hälsosam demokrati är beroende av ett levande och aktivt civilsamhälle. Hitta en organisation som arbetar för dina hjärtefrågor, gå med själv och engagera dig!
Gå med i ett parti!
Har du hittat ett parti som du håller med i många viktiga frågor? Som medlem i partiet har du möjlighet att ha ännu större inflytande över vilken riktning partiet ska ta i framtiden.
Ett alternativ kan också vara att gå med i partiets ungdomsförbund – en bra plats att träffa andra unga som brinner för samma frågor som du.
Bli rösträknare!
Vill du bidra till att själva valet går till på ett pålitligt och effektivt sätt? Om du är över 18 kan du testa att arbeta som röstmottagare i din kommun. Du behöver oftast ingen särskild erfarenhet och du får gå igenom en utbildning innan valdagen.
Arrangera en demonstration!
Finns det något som gör dig riktigt arg och frustrerad? Något som våra makthavare verkligen behöver få upp ögonen för? Styr upp en demonstration– det är din grundlagsskyddade rätt!
Om Globalportalen
Globalportalen är en partipolitiskt obunden plattform med fokus på globala frågor och tips för dig som vill engagera dig för en rättvis och hållbar värld. Vi drivs av biståndsorganisationen ForumCiv.
Ser du något som inte stämmer eller har du andra funderingar? Mejla oss gärna på info@globalportalen.org!