"Övervaka rättegången mot demonstranter från ockuperade Västsahara". Så lyder uppmaningen till regeringen som Julia Finér, talesperson Emmaus Stockholm, skriver tillsammans med Mai Greitz och Peter Varga, ordförande Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, i Dagens Arena idag.
Den 23 januari hålls en civil rättegång mot västsaharier som fredligt demonstrerat för sina rättigheter under det uppmärksammande protestlägret i Gdeim Izik i ockuperade Västsahara i oktober 2010. De åtalade har tidigare dömts till långa eller livstids straff i en rättegång i militärdomstol som Amnesty International kallat grovt orättvis och där bevis grundat sig på uttalanden som gjorts under tortyr. Efter påtryckningar ska en civil rättegång nu genomföras.
"Vi uppmanar regeringen att se till att denna process följs noga. Omvärlden kan inte längre blunda för de grova brott mot mänskliga rättigheter som Marocko är ansvarig för. Sverige kan bidra till en förändring och bör aktivt verka för att västsaharierna ska få sin rätt till självbestämmande. En brutal och folkrättsvidrig ockupation får aldrig accepteras", skriver debattörerna.
Marocko ockuperar Västsahara i strid med beslut från FN och Internationella domstolen i Haag sedan 1975. Västsahara är enligt FN ett icke-självstyrande territorium och det västsahariska folket har rätt till självbestämmande. Marockanska myndigheter tillåter inte att västsaharier genomför demonstrationer eller att internationella journalister åker in i ockuperat område för att rapportera därifrån.
Läs debattartikeln här.