nyhet av Artikel2

Sverige måste motverka Marockos illegala handel

Sverige bör göra det som Norge och Danmark redan gjort; att uppmana svenska företag att inte handla med eller investera i företag som plundrar Västsaharas naturresurser.

Det skriver Bodil Valero, Europaparlamentariker MP, Jytte Guteland, Europaparlamentariker S, Johan Büser, Riksdagsledamot S och Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm på SVD Debatt idag.

För en tid sedan föll en historisk dom ifrån EU-domstolen som fastställde att Västsahara inte får innefattas i EU:s handelsavtal med Marocko. Inom avtalet har Marocko exporterat varor från Västsahara till den europeiska marknaden, varför tillämpningen av avtalet nu behöver ändras.

”Slutdomen är en seger för den västsahariska befolkningen som ser sina naturtillgångar olagligt exploateras av Marocko och säljas till omvärlden. Eftersom varor från Västsahara märks som marockanska finns det i dagsläget ingen möjlighet för svenska konsumenter att vara säkra på att de inte köper konfliktprodukter. EU-domstolens dom klargör att varor från Västsahara inte bör importeras till EU”, skriver debattörerna.

Marockos exploatering av Västsaharas naturresurser sker enligt FN i strid med folkrätten, eftersom den västsahariska befolkningen inte har givit sitt godkännande eller får del av vinsterna.

Läs hela debattartikeln.

Läs pressmeddelandet om EU-domstolens slutdom.

Taggar

Krig & fred Global ekonomi
Annons