nyhet av Artikel2

Västsahara är inte en del av Marocko

Idag kom EU-domstolens slutdom som fastställer att Västsahara inte kan innefattas i handelsavtal mellan EU och Marocko. Domen är i linje med det utlåtande domstolens generaladvokat gav i september, och berör både frihandelsavtalet och associeringsavtalet mellan EU och Marocko. Domen styrker den position som Sveriges regering har haft i frågan.

– Att Västsahara inte är en del av Marocko, vilket redan är FN:s och Internationella domstolen i Haags hållning, har nu också fastslagits i EU-domstolens högsta instans. Det här markerar en viktig milstolpe i västsahariernas fredliga kamp för självbestämmande, säger Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm.

I december 2015 hävde domstolens lägre instans det frihandelsavtal mellan EU och Marocko som gäller jordbruks- och fiskeprodukter, eftersom det i praktiken har inkluderat den del av Västsahara som är ockuperat av Marocko.

Domen överklagades då av EU-kommissionen och medlemsländerna. EU-domstolens slutdom fastställer idag att handelsavtalet ska fortsätta gälla – men produkter från Västsahara får inte innefattas inom avtalet. Domstolen går dessutom längre och fastställer att detta gäller även för det övergripande associeringsavtal som EU har med Marocko.

– Nu gäller det att det säkerställs att västsahariska produkter inte kommer in på den europeiska marknaden märkta som marockanska, vilket hittills har varit fallet. Marocko exploaterar Västsaharas naturresurser i strid med folkrätten och det måste få ett stopp, fortsätter Julia Finér.

Taggar

Mänskliga rättigheter Krig & fred
Annons