Dagens sätt som vår mat produceras på är ohållbart där stora transnationella företag och markägare kontrollerar stora mängder mark och småbrukare har inte möjligheten att fortsätta bruka sin mark och använda de fröer som de tidigare använt.
Globalportalen har pratat med Tobias Petersson från Framtidsjorden, en av organisationerna bakom Matsuveränitetsveckan 2016.
Hej Tobias!
Vad är matsuveränitet?
Matsuveränitet är människors rätt att bestämma över sin egen mat och jordbrukspolitik - en demokratisering av mat och livsmedelsproduktionen. Sedan 1990-talet så arbetar sociala rörelser för matsuveränitet världen över. Det innefattar den pågående globala kampen för folkligt inflytande över kontrollen av mark, vatten och försörjningsmöjligheter.
Matsuveränitet innebär att ha ett helhetsperspektiv på livsmedelssystemet och inbegriper på ett tydligt sätt demokrati-, rättighets-, rättvise och hållbarhetsperspektiv. Matsuveränitetsarbetet innebär ett arbete för att både producenter och konsumenter ska kunna återta makten i livsmedelssystemet och att bygga relationer mellan människor i stad och på landsbygd.
Vad önskar du att fler visste?
Jag önskar att allmänheten hade större medvetenhet och uppfattning om sin egen sårbarhet och avsaknad av makt och valmöjlighet. Allmänheten är i behov av större medvetenhet om att vi till mångt och mycket tappat all kunskap om vart vår mat kommer ifrån och hur och av vem den är producerad. Läget är sådant att vi totalt gett upp för livsmedelsbolagen och transnationella livsmedelsproducenter och där av till hundra procent förlitar oss på dem för vår överlevnad.
"Vi har till mångt och mycket tappat all kunskap om vart vår mat kommer ifrån och hur och av vem den är producerad"
Hur väcktes idén om Matsuveränitetsveckan 2016?
Flertalet av oss som är med och arrangerar Matsuveränitetsveckan har jobbat med ämnet i flera år. Vi stödjer och har alla daglig kontakt med rörelser som jobbar för matsuveränitet globalt och lokalt runt om i världen. Och nu ser vi att det var dags att få upp denna fråga på agendan i Sverige med mer kraft.
Sveriges regering ska också inom en snar framtid presentera en nationell livsmedelsstrategi, en strategi vi redan nu känner bygger på fel utgångspunkter och där allt för stor vikt läggs i företags och stora producenters händer. Vi menar att en utgångspunkt i matsuveränitet är och förblir den enda riktigt hållbara vägen för att möta framtida utmaningar.
Vad kan en själv göra här hemma i Sverige? Hur kan en engagera sig i frågan?
Steg ett är att reflektera över din livsmedelssituation, även om antalet varor i din butik ökar så minskar antalet företag som producerar och äger dem. Hur ser mångfalden ut gällande ägande i din matkasse? Förändringar gällande denna mångfald sker genom politisk påtryckning och genom ökad medvetenhet hos konsumenter och producenter.
Steg två är att du, vid sidan av påverkansarbetet, ska försöka att handla lokalproducerat, av mindre producenter, gärna eko och gärna på lokala marknader.
Matsuveränitetsveckan 2016
12-20 november är det dags för matsuveränitetsveckan! Under veckan kommer gäster från Latinamerika, Asien, Afrika, Nordamerika och Europa att delta i föreläsningar, seminarium och debatter på flera platser i Sverige. Gästerna kommer hit i egenskap av småbrukare, akademiker eller som representanter från internationella institutioner och organisationer. De har alla olika bakgrund, kunskap och erfarenheter men delar ett gemensamt mål - att allt fler människor ska uppmärksamma frågor som rör matsuveränitet.
Läs mer om gästerna och programmet.