Karin Ernehed är volontärsamordnare på Kvinna till Kvinna. Hon tycker att det är fantastiskt att jobba med alla engagerade volontärer som hjälper till att sprida kunskap om kvinnorättskämpar och deras kamp.
Karin Ernehed, 32 år, är uppvuxen i Kälom i Jämtland och har de senaste åren framförallt arbetat med en egen organisation i Ecuador som drev två skolor och efter det på ett demokratiprojekt för ungas inflytande i Haninge. Nu jobbar hon som volontärsamordnare på Kvinna till Kvinna.
Fanns det någon särskild händelse som gjorde att du bestämde dig för att jobba för Kvinna till Kvinna?
Innan jag riktigt visste vad feminismen var gjorde min storasyster mig feministiskt medveten redan som liten, något som alltid följt mig i mina olika arbeten och engagemang. När jag för ett drygt år sedan började fundera på vart jag idag vill lägga mitt engagemang, insåg jag att det var hos just kvinnorörelsen och började då se mig om efter olika möjligheter. Jag har alltid haft mycket förtroende för Kvinna till Kvinnas arbete med kvinnors inflytande i fredsutveckling och när möjligheten att få arbeta med organisationen dök upp fanns det ingen tvekan.
Vad önskar du att fler visste?
Jag önskar fler kände till hur komplex verkligheten ser ut i krig och konflikt. Många har en förlegad syn på krig som något som utkämpas mellan män och där männen är både offren och hjältarna, men sanningen är att kvinnor ofta är de som blir mest utsatta. Samtidigt är kvinnor världen över långt ifrån passiva offer, utan gör på så många platser fantastiska insatser för kvinnors rättigheter, för fred och demokrati - något som får allt för lite uppmärksamhet.
Om fler kände till alla dessa fantastiska människor som kämpar för förändring, skulle det kunna vara en motvikt till den maktlöshet som många känner. Därför är det så fantastiskt att jobba med alla våra engagerade volontärer som genom sitt engagemang hjälper till att sprida den kunskapen här i Sverige.
Den 29 november anordnar våra olika volontärgrupper i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Malmö olika events för att uppmärksamma och samla in pengar till alla dessa Femdefenders och deras kamp. Om fler visste det skulle förhoppningsvis ännu fler vilja engagera sig i att planera eller delta i dessa events!
"Kvinnor gör på så många platser fantastiska insatser för kvinnors rättigheter, för fred och demokrati - något som får allt för lite uppmärksamhet".
Har du några tips till andra som vill engagera sig eller få ett jobb som ditt, men inte vet vart de ska börja?
Ideellt engagemang är ett viktigt sätt att både lära sig mer om olika frågor och organisationer, och även för att knyta kontakter. Att göra praktik på olika organisationer kan också öppna dörrar och ge viktiga erfarenheter. För mig har dock det viktigaste varit att tro på mig själv och hitta egna vägar för att kunna jobba med det jag brinner för.
Vad får du för respons när du berättar för andra om ditt engagemang eller jobb?
Det är många som hört talas om organisationen men som inte har en klar uppfattning av vad vi egentligen gör och de flesta blir både intresserad och imponerade av allt som görs inom Kvinna till Kvinna och många vill veta mer.
Hur använder ni er av Globalportalen?
Vi använder framförallt Globalportalen som rekryteringssite för praktik och tjänster och även för att nå ut med nyheter om våra olika partnerorganisationer runt om i världen.
Vilka förutsättningar krävs för att ni ska kunna utföra mest nytta?
Det krävs mer kunskap bland allmänheten om våra frågor och fler som förstår kopplingen mellan jämställdhet och fredlig utveckling. Vi behöver också fler som vill stödja oss med både engagemang och gåvor.