Hur kan livet se ut om en är ung, engagerad och brinner för utvecklingsfrågor? Globalportalen har pratat med Julia, 24 år från Stockholm.
Jag heter Julia Örtegren är 24 år gammal, växt upp i Stockholm och har sedan juni en kandidat i statsvetenskap från Lunds universitet. Jag har även studerat media och kommunikationsvetenskap och praktiserat på Forum Syds kommunikation och policyenhet. Jag är en nyfiken person som gillar att träffa nya människor och vill öka min kunskap om hur världen ser ut och varför.
Jag gör just nu en Sidafinansierad praktik på Svalorna Indien Bangladesh och befinner mig just nu på deras landkontor i Bangalore, i södra Indien. Svalorna arbetar med sex partnerorganisationer från norra till södra Indien med frågor som rör kvinnors rättigheter, skogsrättigheter, daliters rättigheter och matsuveränitet. I Bangalore kommer jag och min praktikantkollega Hannah lära oss hur partnerskapet ser ut, uppföljning och utvärdering av projekt, organisationsutveckling etc. Det ska bli väldigt intressant då det är arbetsuppgifter som jag antagligen kommer att stöta på senare i mitt yrkesliv. Vi kommer även att göra fältbesök på partnerorganisationerna, det ska bli väldigt spännande att få komma så nära verksamheten och se hur det dagliga arbetet ser ut hos Svalornas partnerorganisationer.
Hur har ditt engagemang sett ut? Vad har stegen från tanke till handling varit för just dig?
Mitt engagemang började i skolan. På gymnasiet var jag ordförande för elevkåren och tyckte det var väldigt roligt och viktigt att arbeta för en mer givande skoltid. Jag fick kontakt med organisationen Sveriges Elevkårer och efter studenten började jag arbeta som verksamhetsutvecklare där och åkte runt i landet för att stötta, utbilda och inspirera andra elevkårer. Jag får mycket energi av att träffa engagerade människor och gillar att se resultatet av en grupp som jobbar hårt mot ett gemensamt mål.
"Som världsmedborgare har jag ett ansvar att försöka förstå min omvärld och att försöka ge andra samma möjligheter till ett gott liv"
Vad är den största drivkraften för ditt engagemang?
Patriarkatet är en drivkraft för mig. Redan på mellanstadiet började jag kalla mig feminist, utan att riktigt veta vad det innebär mer än att jag upplevde att jag och mina tjejkompisar behandlades annorlunda än killarna. När jag blev äldre och blicken lyftes insåg jag snabbt att detta var en stark struktur som präglade allt, och hur patriarkatet tog sig uttryck i både Sverige och i andra länder. Kvinnors rättigheter är en hjärtefråga för mig, det finns mycket arbete att göra både kortsiktigt och långsiktigt för att försöka nå en lite mer jämställd värld.
Mina föräldrar har rest mycket och inspirerat mig att vilja se mig om i världen. Jag började plugga statsvetenskap för att jag var intresserad av maktrelationer och ville få ökad förståelse för de olika orättvisor som finns. De universella mänskliga rättigheterna är det inte många som får ta del av. Jag har även ett stort engagemang för civilsamhället, jag tror att det är där förändringen händer. Kommunikation är sedan ett mycket viktigt verktyg för att uppnå förändring. Dels för att nå ut och påverka makthavare men även för att informera människor om deras rättigheter.
Jag är i en privilegierad position och har makt, inflytande och möjligheter att göra min röst hörd. Som världsmedborgare har jag ett ansvar att försöka förstå min omvärld och även att försöka ge andra samma möjligheter till ett gott liv. Denna praktik kommer inte förändra världen utan syftar till att öka min förståelse för frågor som internationella relationer, diskriminering och miljöproblem vilket är teman jag vill fortsätta arbeta med. När jag kommer hem till Sverige ska vi göra ett informationsuppdrag och sprida våra nya kunskaper till Sveriges befolkning. Sedan fortsätter arbetet, förhoppningsvis med lite mer kött på benen än innan.
Har du några tips till andra som vill engagera sig, men inte vet vart dem ska börja?
Det finns väldigt mycket bra föreningar och organisationer där du kan träffa andra som är engagerade och vill få större förståelse i globala frågor! Många har även volontärgrupper där man kan skaffa sig bra kontaktnät och meriter som är värdefulla när man söker jobb.
Det är svårt att få det första jobbet så försök att skaffa dig arbetslivserfarenhet genom ideella uppdrag eller praktik. FUF - Föreningen för utvecklingsfrågor har ett mycket bra praktikantprogram som kan vara värt att kolla in. Om du pluggar så kolla föreningarna för utrikespolitiska frågor och gå med där, eller starta din egen förening! Globalportalen är uppdaterade om lediga tjänster och har flera tips på organisationer där du kan engagera dig.
Ett annat tips är att titta på personer som arbetar med de frågorna du vill arbeta med - hur kom de dit? Vilken utbildning, föreningar och arbetsuppdrag har de haft innan? Kolla upp deras bakgrund på LinkedIn eller mejla och fråga. Samtidigt behöver du inte stirra dig blind på vad andra gör, försök hitta dina egna hjärtefrågor, bästa verktyg och låt dina värderingar leda dig!