Världen av Svenska FN-förbundet

Utbildning före äktenskap för Mayram

Mayram Mohammed tänker avsluta sina studier innan hon vill fundera över äktenskap. Foto: UNFPA

På tio år har antalet barnäktenskap i världen minskat från 25 till 21 procent. En av de flickor som har sluppit gifta sig är 18-åriga Mayram i Etiopien. Hennes föräldrar planerade att gifta bort henne men har accepterat att Mayram vill utbilda sig först.

När Mayram Mohammeds föräldrar ville gifta bort henne var hon bara 14 år. Men Maryam utmanade dem. Hon sa till sina föräldrar att hon inte ville gifta sig om hon inte fick fortsätta sin utbildning. Efter många bråk och sömnlösa nätter fick hon till slut sina föräldrar på sin sida, och fick fortsätta sin skolgång.

– Jag berättade om fördelarna med utbildning för min pappa och lyckades övertyga honom, säger Mayram med stolthet i rösten.

Det bästa som hänt

På hennes första dag på high school följde hennes pappa med henne på den sex timmar långa resan. Mayram kommer från en av de mest avlägsna byarna i Abaladistriktet, norra Etiopien, och bodde först hos en släkting i byn där skolan ligger. Med stöd från FN:s befolkningsfond UNFPA har hon fått möjlighet att hyra en lägenhet tillsammans med andra studenter.

För Mayram är skolgången det bästa som har hänt henne. Hon åker bara hem till föräldrarna på sommarlovet.

– Eftersom det är mitt beslut att fortsätta att studera vill jag lägga all energi på att fokusera på min utbildning, berättar Maryam.

Byar tar avstånd från barnäktenskap

Mayram är en av flickorna som deltar i FN:s befolkningsfond UNFPA:s program som arbetar mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Programmet drivs med stöd från Svenska FN-förbundet i 13 byar i Abaladistriktet i regionen Afar i nordöstra Etiopien.

Två år efter att Mayram började high school startade programmet i Abaladistriktet, där Maryam studerar. Tidigare hade programmet visat mycket positiva resultat i Afambodistriktet som också ligger i Afarregionen. Där har flera byar tagit officiellt avstånd från både barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Tjejgrupper ger ökat självförtroende

Programmet i Abaladistriktet innebär att Mayram och hennes vänner kan delta i speciella tjejgrupper (girls clubs) på skolan. Där kan unga ogifta kvinnor träffas och prata med varandra om sina erfarenheter av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Genom gruppen ökar inte bara Mayrams och de andra flickornas kunskap om de skadliga sedvänjorna, det ökar också deras självförtroende att själva våga påverka samhället runt om kring dem.

1 av 5 gifts bort

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Afar, som är en av Etiopiens fattigaste regioner. Detta är två skadliga traditioner som drabbar unga flickor hårt.

Varje år gifts tolv miljoner flickor bort runt om i världen. Det innebär cirka 32 800 flickor varje dag. Utvecklingen går dock åt rätt håll. På tio är har förekomsten av barnäktenskap minskat från 25 procent till 21 procent. Men fortfarande gifts en av fem flickor bort före sin artonårsdag. Svenska FN-förbundets Projekt Flicka stöttar UNFPA:s arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

Taggar

Jämställdhet Utbildning