Världen av Svenska FN-förbundet

Barnmorskan som slutade könsstympa

Den traditionella barnmorskan Hawa Abdalla slutade könsstympa. Foto: UNFPA

Hawa Abdella har arbetat som traditionell barnmorska i Etiopien i över trettio år. I sitt arbete har hon bland annat könsstympat flickor. Tack vare Projekt Flicka beslutade sig Hawa för att bryta denna skadliga tradition.

– Jag förstod självklart att flickorna led under ingreppet, men jag tänkte att det var något kulturellt som alla flickor i Afar måste genomgå, säger Hawa Abdella.

Kvinnlig könsstympning innebär att hela eller delar av kvinnans yttre könsorgan skärs bort med ett rakblad eller kniv. Konsekvenserna kan innebära livsfara och ofta får flickorna svåra smärtor, problem vid menstruation och svårigheter vid sexliv och förlossning. Denna grymma tradition förekommer över hela världen, bland annat i Afarregionen i Etiopien där Hawa bor. I Afar beräknas ungefär 90 procent av alla kvinnor mellan 15 och 49 år vara könsstympade.

Hawas arbete som traditionell barnmorska innebar att hon förlöste kvinnor och utförde könsstympningar. Tack vare stöd från Svenska FN-förbundet initierades samtalsgrupper om kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i området där Hawa bor. Samtalsgrupper som gjorde att Hawa ändrade förhållningssätt. Att samtalsgrupperna leddes av de religiösa ledarna i samhället var en stor anledning till att hennes attityd förändrades. För tre år sedan beslutade hon sig för att inte längre utföra kvinnliga könsstympningar.

– Det var som en uppenbarelse när jag förstod att det inte ingick i min religion att könsstympa. Jag ville inte göra det mer, berättar Hawa.

Genom Projekt Flicka stödjer Svenska FN-förbundet FN:s befolkningsfond UNFPA:s viktiga arbete mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen. I arbetet inkluderas hela samhället, flickornas egenmakt stärkts och attityder förändras.

Taggar

Hälsa Jämställdhet