av Amnesty International

Shell i domstol - efter 23 års väntan

Esther Kiobel, foto: Amnesty International
Världen

Shell står anklagade för att ha anstiftat de fruktansvärda människorättskränkningar som begicks av den nigerianska regeringen mot Ogonifolket på 1990-talet. Idag ska en nederländsk domstol äntligen inleda förhandlingarna i ett historiskt rättsfall.

Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo och Charity Levula har stämt Shell för att företaget ska stå till svars för vad kvartetten säger är deras roll i att deras makar godtyckligen greps och avrättades. Gripandena och avrättningarna utfördes av den tidigare nigerianska militärregeringen som svar på Ogonifolkets protester mot Shells förödande miljöförstöring i regionen.

- Shell har genom åren fortsatt att kämpa för att detta fallet inte ska höras i domstol. De har lagt resurser på att kämpa mot mig istället för att ge min man upprättelse, säger Esther Kiobel.
 

Amnesty International ger stöd till de individer och deras juridiska ombud som initierat rättsfallet. Amnesty har också genomfört oberoende utredningar och dokumenterat Shells roll i det urskillningslösa dödandet, de våldtäkter och den tortyr som begicks av Nigerias regering i sina försök att slå ned allt motstånd.

Barinem Kiobel, Baribor Bera, Nordu Eawo och Paul Levula avrättades genom hängning 1995 efter en gravt undermålig rättegång. Det är deras änkor som nu kräver upprättelse, ekonomisk kompensation och en ursäkt från Shell. Ytterligare fem män, bland annat Ken Saro-Wiwa, avrättades samtidigt. De kallas gemensamt för “the Ogoni Nine”.
 

— I dag når vi kulmen på en över två decennier lång kamp för rättvisa i att Esther Kiobel och de andra äntligen får en chans att berätta sin version av händelserna i domstol. Kvinnorna hävdar att deras män fortfarande skulle varit i livet om det inte vore för Shells enorma egenintresse. Det är det som eldade på den nigerianska regeringens blodiga nedslag mot  demonstranter, trots att de var medvetna om att människoliv gick till spillo, säger Mark Dummett, Business and Human Rights Researcher på Amnesty International.
 

Lär dig mer om Esther och hennes kamp:
 

Taggar

Mänskliga rättigheter