nyhet av Amnesty International

​Nigeria: Domstolshandlingar avslöjar Shells falska påståenden om oljeutsläpp

Utsläpp från Shells verksamhet har förstört människors bostäder, jordbruk och fiskevatten.
Amnesty avslöjar domstolshandlingar som visar att Shell upprepade gånger har kommit med falska påståenden om storleken på och konsekvenserna av två omfattande oljeutsläpp i Bodo i Nigeria för att försöka minimera skadeståndskostnader.

Dokumenten visar även att Shell i flera år känt till att deras ledningar i Nigerdeltat varit gamla och bristfälliga. Hundratusentals människor kan som följd ha nekats kompensation eller fått för lite skadestånd.

De obestridbara bevisen, som visar att Shell förminskat utsläppen i Bodo, kom fram under en rättsprocess som väckts av 15 000 personer vars liv blivit förstörda av oljeföroreningar under 2008. Rättsprocessen har till slut fått Shell att erkänna att de har bagatelliserat den verkliga omfattningen av minst två utsläpp och skadorna som de har orsakat.

- Amnesty International är övertygade om att Shell känt till att uppgifterna varit falska. Om inte så har företaget varit skandalöst försumligt – vi har vid upprepade tillfällen lagt fram bevis för att de har underskattat utsläppen, säger Audrey Gaughran, chef för Amnesty Internationals avdelning för globala frågor.

I Shells utredning av det första oljeutsläppet i Bodo i Nigerdeltat påstås att enbart 1 640 fat ska ha släppts ut. Men enligt en oberoende utredning som den amerikanska byrån Accufacts Inc. utfört beräknar Amnesty att det totala utsläppet överstiger 100 000 fat. Detta har Shell avvisat och vid upprepade tillfällen försvarat sina avsevärt lägre siffror.

I domstolshandlingarna erkänner Shell att företagets egna siffror är felaktiga i både det första fallet och i ett andra fall i samma område under 2008. Erkännandet kastar tvivel på Shells bedömningar i hundratals andra fall av oljeutsläpp i Nigeria, eftersom alla utredningar är utförda på liknande sätt.

- I flera år har Shell bestämt utsläppens omfattning och orsakade skador i rapporter från sina egna utsläppsutredningar. Nu är dessa rapporter inte längre värda pappret som de är skrivna på. De har lurat hela samhällen på skäligt skadestånd, säger Audrey Gaughran.

Rapporterna som kallas “Joint Investigation Visit reports” avgör om ett samhälle ska få skadestånd och i så fall hur mycket de ska få. Rapporterna avgör även graden av sanering som krävs.

Bodos befolkning har lyckats vidta rättsliga åtgärder i Storbritannien. Men en majoritet av de hundratusentals personer som drabbats av påföljderna från Shells oljeutsläpp i Nigerdeltat kommer aldrig att få chansen att bestrida oljejätten.

Utsläpp från Shells verksamhet har förstört människors bostäder, jordbruk och fiskevatten – deras möjligheter att betala sina barns skolgång och sätta mat på bordet, säger Audrey Gaughran.

Shells erkännande visar tydligt att företagets rapporter, som även ska utreda utsläppens orsaker, är opålitliga informationskällor.

Domstolshandlingarna visar för första gången att Shell i flera år känt till att oljeledningarna varit i mycket dåligt skick och förmodligen skulle börja läcka. Dokumenten innehåller ett internt PM från Shell som bygger på en utredning från 2002 där det står: ”Den återstående livstiden på [Shells] oljeledningar är mer eller mindre obefintlig eller kort och vissa delar är riskfyllda och farliga.”

I ett annat internt dokument från 10 december 2009 varnar en Shellanställd: ”[Bolaget] är sårbart eftersom ledningarna i Ogoniland inte har genomgått ordentligt underhåll eller hållfasthetsbedömts på över 15 år”.

- Det är förfärligt att Shell har fortsatt att skylla majoriteten av utsläpp på sabotörer när företaget vetat om ledningarnas dåliga skick. I och med dessa avslöjanden har Shell helt och hållet tappat sin trovärdighet, säger Audrey Gaughran.

Taggar

Global ekonomi
Annons