nyhet av Kvinna till Kvinna

”Jag har svårt att vara tyst och still”

Konstnären, programledaren och #femdefendern Kakan Hermansson står upp mot orättvisor. Foto: Kvinna till Kvinna/ Olga Beletski

Redan som barn slogs Kakan Hermansson mot orättvisor. Trots att hon möter hat och hot fortsätter hon att stå upp för kvinnors rättigheter varje dag.

När konstnären och programledaren Kakan Hermansson gick i lågstadiet märkte hon att hon blev annorlunda behandlad för att hon var tjej.

– Jag har Adhd och hade svårt att vara tyst och still. Men till skillnad från killarna blev jag utkastad ur klassrummet eller fick kvarsittning.

Redan då ville hon diskutera kön och orättvisor vilket hon har fortsatt med i vuxen ålder.

– Den som är kvinna, rasifierad* eller har en funktionsvariation blir alltid annorlunda behandlad än normen som är en man. För mig har det blivit särskilt tydligt sedan jag blev en offentlig person. Så fort jag pratar om orättvisor som har att göra med kön eller etnicitet, får jag ta emot enorma mängder hat och hot.

”Få stopp på prostitution”

Den viktigaste feministiska frågan för Kakan Hermansson är mäns våld mot kvinnor och att få stopp på prostitution.

– Idag finns frivilliga organisationer utan varken pengar eller lokal som hjälper kvinnor som hamnat i prostitution. Det krävs mer resurser. Jag vill få stopp på prostitution, jag tror inte att någon hamnar där frivilligt.

Om hon var statsminister för en vecka skulle hon skärpa lagarna mot våldtäkter, pedofili, incest och förändra sättet man förhör kvinnor på i rätten.

– De flesta våldtäkter mot kvinnor sker i hemmet. Men det vore intressant att se hur stadsbilden förändras om män inte skulle vistas ute efter klockan tio på kvällen. Eftersom så många kvinnor är rädda för våld.

”Manlig könsroll starkt kopplad till våld”

Hon ser det som ett problem att den manliga könsrollen är så starkt kopplad till våld. En lösning skulle vara att både förskolepedagoger och föräldrar skulle tala mer om genus.

– Man kan inte förvänta sig ett jämställt samhälle om man inte jobbar med det från grunden. Om folks största rädsla är manshat när vi lever i ett samhälle som genomsyras av kvinnohat har vi en lång väg kvar att gå.

Har du något tips till unga feminister?

– Prata med varandra. Hitta grupper som kan stärka er, där ni kan prata och fråga saker utan att känna er dumma. Har man inte sådana vänner i verkliga livet så finns de på internet. Feminism och antirasism är ingen gissningslek, det handlar om kunskap. Läs böcker, bloggar och tidningar, och diskutera om och om igen.

* rasifierad: en term som beskriver personer som, på grund av sina utseenden, blir tillskrivna en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den. Uttrycket beskriver en process, att bli tillskriven någonting, och pekar därför på att ”ras” är en social konstruktion.

Taggar

Jämställdhet