Hälften av Syriens invånare är på flykt inom och utanför landet. Hundratusentals människor har dödats eller är försvunna. Samtidigt arbetar kvinnorättsgrupper i Syrien dagligen och under mycket svåra förhållanden för att hitta fredslösningar och minska verkningarna av våldet.
Bland annat driver de lokala kampanjer för att minska spridningen av handelsvapen och agerar för att motverka rekrytering av barnsoldater till Islamiska staten. De deltar också i direkt medling mellan stridande grupper. Detta trots att fredsbyggande arbete i sig kan medföra livsfara för kvinnorna eftersom det ses som ett svek mot de som dödats, fängslats och deporterats till följd av kriget.
Arbetar under täckmantel
Kvinnorättsgrupper arbetar under täckmantel med att till exempel förhindra rekryteringen av barnsoldater.
– De håller workshops i läsförståelse och yrkesutbildningar. Under tiden pratar de om hur fel det är att barn blir soldater, att det bidrar till det ökade våldet i samhället, berättar Oula Ramadan, chef för Badael Foundation som tagit fram rapporten tillsammans med Kvinna till Kvinna.
”Peacebuilding defines our future now” är den enda rapporten hittills som kartlägger kvinnorättsgruppers fredsarbete inne i Syrien mitt under brinnande krig. Rapporten bygger på intervjuer med 49 syriska organisationer och hundra enskilda aktivister.
– Majoriteten av kvinnorättsgrupperna bildades mellan 2013 och 2014 som svar på förtrycket, militariseringen och det ökade våldet, säger Oula Ramadan.
Det gäller att hitta fredliga lösningar
Förtrycket och våldet började egentligen med fredliga protester 2011. Människor i Syrien gick ut på gatorna i fredliga demonstrationer för att kräva rättvisa, och senare regimskifte. Protesterna slogs våldsamt ner av den syriska regimen. Konflikten trappades upp och övergick i ett fullskaligt krig.
Badael foundation är en civilsamhälle – organisation som startade för två och ett halvt år sedan. De arbetar med freds- och konfliktlösning i Syrien. Badael betyder ”alternativ” på arabiska.
– Det finns alltid alternativ till våld och diktaturer. Det gäller bara att hitta alternativen och de fredliga lösningarna. Utan kvinnor i fredsprocessen finns ingen framtid för demokrati i Syrien, säger Oula Ramadan.