Världens största kosmetikaproducent, L’Oréal, lovar att sluta med PFAS i samtliga produkter. L’Oréal blir därmed det sjätte kosmetikaföretaget som lovar att fasa ut de kontroversiella miljögifterna. Beslutet kom efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen och drygt 1 500 konsumenter, som mejlat en mängd företag och uppmanat dem att bli PFAS-fria. Sex av åtta mejlade företag har nu lyssnat på kritiken och ställer om sin produktion.
Sedan Naturskyddsföreningens ungdomsprojekt Surfejs sommaren 2017 drog igång en kampanj på Instagram för att få bort miljögifterna PFAS ur kosmetika, har fem stora företag lyssnat till uppmaningen och fattat beslut om att fasa ut ämnena. I dagarna kom så beskedet att världens största kosmetikaproducent, L’Oréal blir det sjätte företaget som slutar med PFAS. Beslutet gäller alla varumärken som ägs av L'Oréal.
- Vi är förstås väldigt glada över det här fantastiska resultatet. PFAS är en grupp ämnen som oroar forskare världen över och som många menar måste bort så fort som möjligt. Ändå är det idag tillåtet att tillsätta dem till produkter som vi har direkt på huden. Därför betyder det mycket när ansvarsfulla företag går längre än den bristfälliga lagstiftningen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
PFAS, eller högfluorerade ämnen som de också kallas, finns i allt ifrån skidvalla och brandskum till funktionskläder, stekpannor och skönhetsprodukter. Det är en grupp på över 4 700 ämnen som människan har tillverkat för att stöta bort fett, smuts och vatten. Samtliga ämnen är extremt svårnedbrytbara och vissa av dem misstänks kunna orsaka cancer och påverka levern, immunsystemet och reproduktionen. Nio av dem finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen men bara ett (PFOS) är förbjudet. Ytterligare ett (PFOA) kommer att förbjudas till 2020. Men de allra flesta PFAS-ämnen är fortfarande helt otestade. Ändå får de alltså finnas i vanliga konsumentprodukter. Det vill Naturskyddsföreningen ändra på.
- Vi vill se ett EU-förbud mot att använda PFAS i konsumentprodukter, säger Karin Lexén. Men fram till att ett sådant förbud förhoppningsvis träder i kraft, uppmanar vi företag att gå före och själva fasa ut PFAS ur sina sortiment. L’Oréal, H&M, Lumene, The Body Shop, Isadora och Kicks har alla valt att ta sitt ansvar för människor, djur och natur. Nu hoppas vi att deras agerande inspirerar fler företag att följa efter.
De första företagen som hörsammade Naturskyddsföreningens uppmaning var H&M och Lumene som redan i december förra året meddelade att de kommer att förbjuda PFAS i nya produkter och fasa ut befintliga produkter med PFAS i. Under våren tog The Body Shop, Isadora och Kicks efter påtryckningar samma ansvarsfulla beslut. För Kicks gäller utfasningen deras eget märke Kicks Beauty. Lumene planerar att bli färdig med utfasningen under 2018 och The Body Shop till 2020. Övriga märken har ännu inte gått ut med något datum.
L’Oréal skriver i ett mejl till Surfejs: ”Som en del av L’Oréals globala hållbarhetsprogram Sharing Beauty With All har vi beslutat att inte längre använda PFAS-ämnen. Nya produkter som lanseras har formulerats utan PFAS. Reformuleringsprocessen håller på att slutföras och vi gör vårt yttersta för att ta bort PFAS ämnen. Vänligen notera att detta gäller samtliga L’Oréal-ägda varumärken.”
De två företag på Surfejs mejllista som ännu inte valt att fasa ut PFAS är Clinique och Bareminerals. De åtta företagen har valts ur ett kampanjstrategiskt perspektiv och representerar inte nödvändigtvis de företag som har mest PFAS i sina produkter.