Livsstil av Naturskyddsföreningen

Surfejs - sluta med miljögifter i skönhetsprodukter

Idag kan smink och hudvårdsprodukter innehålla PFAS – en grupp ämnen som forskarna säger måste bort så fort som möjligt!

I djurförsök har flera PFAS visat sig påverka djurs immunsystem, lever och deras förmåga att få barn. Vissa är misstänkt cancerframkallande. Och de är extremt svåra för naturen att bryta ned. Ändå finns de i produkter som vi har direkt på huden!

Vill du ha mer fakta? Frågor och svar om PFAS.

Skriv till sminkmärkena!

Nu kan du skriva till de stora sminkjättarna och be dem sluta med PFAS i sina produkter. Det är dags för företagen att ta ansvar för människor och miljö! Berätta för dem att du inte vill ha PFAS i det du köper!

Alla mejl som ni hittills har skickat har gett ett fantastiskt resultat! L'Oréal, Kicks, Isadora, Lumene, H&M och The Body Shop har meddelat att de slutar med PFAS i alla sina produkter!! För Kicks gäller det deras eget märke, Kicks beauty. För L'Oréal gäller det ALLA märken de äger, som Nyx, Maybelline NY, Lancôme och Urban decay.
Det fungerar alltså verkligen att mejla företagen!

Nu är det bara Clinique och BareMinerals på vår lista kvar.

Skriv till dem och be dem sluta med PFAS!

Äckliga ingredienser

Det finns många ingredienser i hygienprodukter och smink som kan vara dåliga. Men det finns några som är extra skammiga!

Här är de 4 vi tycker är värst

Här är produkterna med PFAS i!

Vi har samlat alla produkter som vi hittat miljögifterna PFAS i. Kolla om dina favvisar finns med!

Värstingjakten - hitta fler produkter med PFAS i

  1. Kolla ditt smink och dina hudvårdsproduker. Kanske innehåller de värstingarna PFAS (som PTFE, Polytef och alla ord med ”perfluoro”).
  2. Om du hittar PFAS-ämnen, ta en bild på framsidan och på innehållsförteckningen.
  3. Skicka DM till @surfejs på instagram, så lägger vi upp den och voilà – du har hjälpt andra att slippa köpa produkter med dåligt innehåll!

Taggar

Hälsa Klimat & miljö
Annons