Globalportalen tipsar om hur du får ut det mesta av tiden före, under och efter utlandspraktiken - oavsett om du ska till en uppstyrd ambassad eller om du får möjligheten att forma din praktik hos en liten lokal organisation.
Så förbereder du dig på bästa sätt
- Ta kontakt med den tidigare praktikanten
Försök att kolla upp så mycket som möjligt innan du åker. Tiden går snabbt när du är på plats! En tidigare praktikant kan tipsa dig om hur du kan utnyttja tiden bäst, berätta var bästa mataffären ligger och matcha ihop dig med någon som kan visa dig runt i din nya stad.
- Checka vilka förväntningar praktikplatsen har på dig
Försök få kontakt med din handledare eller kontaktperson och stäm av vad det finns för förväntningar på dig som praktikant. Finns det någon särkskild uppgift eller projekt som du ska jobba med? Genom att ta reda på vad just du kan bidra med, så kan du också finslipa på de kunskaperna och skillsen.
- Förbered dig på att visa framfötterna
Många tror att en praktik innebär att en skuggar sin handledare och mest iaktar dennes arbete. Men ibland kanske du inte ens får en ordentlig introduktion eller handledning. Förbered dig på att ta mycket eget ansvar för att det ska hända något. Det kan hjälpa att ha en tydlig bild av vad du vill ha ut av din praktik!
Att tänka på när du är på plats
- Språket öppnar dörrar
Språk är en utmaning och en dörröppnare! Försök att lära dig grundläggande ord och fraser på det lokala, det underlättar när du ska knyta kontakter och göra fältresor. Det är inte säkert att alla du möter kan engelska, och du kan inte räkna med att det alltid finns någon som kan översätta.
- Kontakten med din handledare
Din handledare är ofta en nyckelperson under praktiken. Var inte rädd att prata med din handledare om du är osäker kring något, tänk på att det är en inlärningsperiod. Våga också ta dig an nya uppgifter och växa med det ansvar du får! Kreativitet och initativförmåga är förmågor som ofta uppskattas.
- Engagera dig lokalt
Försök upptäcka saker utöver din praktikplats, om tiden räcker till. Du kan till exempel kolla upp events, kulturhändelser eller engagera dig ideellt i landet på plats. Det ger ytterligare perspektiv och breddar ditt nätverk!
Flera möjligheter efteråt
- Praktikintyg från din handledare
Glöm inte att be din handledare skriva ett intyg på din prestation under praktiken. Översätt det även till engelska som handledaren kan signera! Det är viktig att ha till framtida masteransökan eller jobbansökan.
- Våga byta bana
Under en utlandspraktik utvecklas du något enormt och du får nya erfarenheter och perspektiv på tillvaron. Våga ta dig tid att reflektera kring vad du vill arbeta med i framtiden. Kanske ska du ändra inriktning och söka en master i strategisk kommunikation istället för juridikprogrammet?
- Nätverk öppnar dörrar
Väljer du att studera vidare efter din praktik så kan det nätverk du byggt upp under praktiken komma väl till pass om du vill resa tillbaka till praktiklandet för att göra en Minor Field Study. Fortsätt även att nätverka på hemmaplan, till exempel genom att söka till Sida Alumni.
Tack till panelisterna Omran Nedal Khasawneh, Ange Musekura och Edvin Erlandsson som delade med sig av sina erfarenheter från praktik utomlands på Globalportalens karriärworkshop!