8 sätt att få in foten i biståndsbranschen

Foto: Ricardo Gomez Angel, Unsplash.
Jobba

Får du inte ihop hur du ska kunna skaffa dig arbetslivserfarenhet när alla jobb kräver flera års erfarenhet? Då är du inte ensam! Att vara ung och söka jobb i biståndsbranschen kan vara tufft - men det finns många vägar att gå!

På Globalportalens karriärworkshop om oväntade vägar till drömjobbet pratade vi med tre unga personer som tagit sin in i branschen på olika – och kanske lite otraditionella – sätt. 

Shilér Al Fouadi har jobbat som administratör och tolkförmedlare på ett tolkföretag, och är nu Programme Coordinator på Världsnaturfonden WWF. För Elias Aspudd ledde ett mångårigt ideellt engagemang inom Svenska FN-förbundet till en anställning där ganska snart efter gymnasiet. Medan Karina Cubilla jobbade som lagermedarbetare började hon engagera sig fackligt och efter flera uppdrag är hon nu kommunikatör på ABFs förbundsexpedition.

Här är deras bästa tips på hur man tar de första stegen in i civilsamhället eller biståndsbranschen!

  • Tänk som Zlatan – tro på dig själv!

Du har säkert lärt dig hur mycket som helst på dina extrajobb eller i föreningslivet, och det har betydelse! Våga beskriva dina erfarenheter och meriter med självsäkerhet, oavsett var de kommer ifrån. Har du exempelvis haft ansvar för att kaffesmaskinen fungerar? Det är en central social funktion på de flesta kontor.

  • Säg ja till att hänga med på saker!

Följ med på konferenser, demonstrationer och kurshelger eller hoppa på ett oväntat uppdrag. Karriären handlar ofta om tillfälligheter, och kanske träffar du en framtida arbetsgivare eller får just den erfarenheten som krävs för nästa jobb du söker!

  • Dra i dina kontakter!

Lägg till alla du träffar på LinkedIn och prata med människor som verkar ha intressanta uppdrag. Nämn gemensamma kontakter på jobbintervjuer och var inte rädd att be om tips och råd.

  • Engagera dig fackligt!

Fackligt engagemang är en väg in i civilsamhället, oavsett vilken bransch du jobbar i för tillfället, och där finns det gott om möjligheter att få erfarenhet från förtroendeuppdrag och utbildningar. Det är dessutom ett bra sätt att bygga upp ett nätverk och träffa människor som kan ge tips och råd!

  • Sök föräldravikariat, värvaruppdrag och administrativa tjänster!

Kortare uppdrag har ofta färre sökande och är ett bra sätt att börja bygga på sitt CV. Många biståndsorganisationer utlyser också tjänster som kräver mindre erfarenhet. Att vara värvare, insamlare eller administratör innebär att du får insyn i branschen och kan knyta nya kontakter!

  • Att du är ung kan vara en styrka!

Många organisationer riktar sig i större utsträckning till nya målgrupper, exempelvis unga utanför Stockholm eller med utomeuropeisk bakgrund. Kan du bidra med kontakter och ny kunskap?

  • Skicka iväg en ansökan även om du inte uppfyller alla krav!

Känner du dig underkvalificerad för en tjänst du verkligen vill ha? Sök ändå! Du vet inte vilka andra som söker och kanske har just du det arbetsgivaren letar efter.

  • Fråga varför du inte fick jobbet!

Gick jobbet du sökte till någon annan? Hör av dig och fråga vad det var som gjorde att du inte fick tjänsten. Kanske är anledningen något du kan jobba på, så att du är mer kvalificerad nästa gång!

Håll utkik efter fler karriärworkshops på Globalportalens Instagram!

Taggar

Bistånd & utveckling