Ban Ki-moon har för några timmar sedan sagt att han ångrar att han sa "ockupation" när han beskrivit Marockos ockupation av Västsahara. FN uttrycker nu en önskan om att den fredsbevarande FN-styrkan MINURSO ska få återgå med full kraft till det ockuperade Västsahara för att återuppta sitt arbete, något som inte varit möjligt sedan Marocko beslutade att avvisa viktiga delar av styrkan därifrån.
- Att Ban Ki-moon nu backar visar att utpressning från Marocko, med Frankrike som allierad, fungerar. FN har misslyckats i 40 år att lösa denna konflikt vilket lett till enormt lidande för den västsahariska befolkningen, säger Julia Finér ordförande för Emmaus Stockholm.
FN:s talesperson Stephane Dujarric säger att Ban Ki-moons besök till de västsahariska flyktinglägren och det befriade Västsahara tidigare i mars inte var ett försök att reta upp Marocko och att man fortsättningsvis vill jobba för en ömsesidigt accepterad lösning på konflikten med självbestämmande som alternativ.
Marocko har dock sedan flera år vägrat någon annan lösning för västsaharierna än autonomi under marockanskt styre. MINURSO:s uppdrag är främst att genomföra en folkomröstning där västsaharierna själva ska få besluta om sin framtid, något som ännu inte skett.
- Västsaharierna blir svikna gång på gång. De upplevde att Ban Ki-moon faktiskt talade klarspråk. Att han nu backar är en stor provokation mot alla de västsaharier som för en fredlig kamp. Det är viktigt att Margot Wallström nu står upp för folkrätten och visar sitt stöd för Västsahara, säger Julia Finér ordförande för Emmaus Stockholm.
Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara och människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. En stor del av befolkningen lever idag i flyktingläger i Algeriet helt beroende av bistånd.