nyhet av Artikel2

Protester när Ban Ki Moon besöker Västsahara

Protester när Ban Ki Moon besöker de västsahariska flyktinglägren.

Ban Ki Moon befinner sig just nu i de västsahariska flyktinglägren. När han skulle besöka en skola i Smara, ett av lägren, klev han inte ur bilen då många unga människor protesterade mot att en civil västsaharier sköts ihjäl av marockansk militär för mindre än en vecka sedan, ett brott mot den vapenvila som råder sedan 1991.

Kroppen lämnades i 48 timmar innan FN-personal hämtade den.

- Människor här är frustrerade. FN-processen är död sedan länge och en civil västsaharier har skjutits av marockansk militär, ett tydligt brott mot vapenvilan som begåtts av Marocko, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm, som befinner sig i flyktinglägren just nu.

Ban Ki Moon besöker flyktinglägren för första gången sedan han tillträdde som FNs generalsekreterare och förhoppningarna är inte längre höga på vad FN faktiskt kan göra i denna fråga som kan leda till en lösning.

- Vi är idag mycket mer medvetna om hur begränsade och maktlösa FN är i att lösa konflikter. Det enda vi vill är flytta tillbaks till vårt land, Västsahara, säger Salamo Hamad, västsaharisk människorättsförsvarare som växt upp i flyktinglägren.

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara och människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. En stor del av befolkningen lever idag i flyktingläger i Algeriet helt beroende av bistånd.

Taggar

Mänskliga rättigheter Demokrati
Annons