nyhet av Artikel2

Marocko hotar att dra sig ur FN:s fredsstyrkor

I helgen arrangerades demonstrationer både i Rabat och i det ockuperade Västsahara där hundratusentals demonstranter inklusive regeringsrepresentanter visade sitt stöd för Marockos kung.

Marocko hotar med att dra sig ur FN:s fredsbevarande styrkor över hela världen och att även sluta bidra till den fredsbevarande FN-styrkan i Västsahara, MINURSO som är det enda moderna FN-mandat utan rätt att övervaka brott mot mänskliga rättigheter.

Marockos ledning gör detta som en protest mot att Ban Ki-moon använt sig av "ockupation" när han pratat om Västsahara under sitt besök i regionen.

- Detta är en mycket allvarlig utveckling där Marockos ledning visar på total motvilja att komma framåt, speciellt genom det FN-spår som Sveriges regering beslutat sig att följa, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.

I helgen arrangerades en stor demonstration både i Rabat och i det ockuperade Västsahara där hundratusentals demonstranter inklusive regeringsrepresentanter visade sitt stöd för Marockos kung Mohammed XI och ockupationen av Västsahara.

Bilder av Ban Ki-moon brändes. Samtidigt vittnade människor på plats om att de deltog i protesterna mot gratis resor och mat.

- Sverige bör agera omedelbart och fördöma Marockos agerande. Att attackera FN:s generalsekreterare är under all kritik och visar på utpressning och hot, liknande det vi sett i Sverige under hösten när Ikea inte fick öppna i Marocko bland annat, säger Julia Finér.

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara och människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. En stor del av befolkningen lever idag i flyktingläger i Algeriet helt beroende av bistånd.

Taggar

Krig & fred
Annons