Livsstil av

"Många förknippar bara feminism med hat"

Angelina Berge är 15 år och började blogga redan när hon var 9 år gammal. Idag prenumererar över 30 000 personer på hennes kanal på Youtube. Där lägger hon upp videor om mode och smink, men även hennes tankar om bland annat nätmobbning, skönhetsideal och sexism.

Det var inte många i hennes ålder som drev en mode-blogg när hon gjorde det som 9-åring. Efter ett tag började hon visa upp kläder hon köpt framför en videokamera, så kallade “haul-videor”. Nu har hon lagt ner bloggandet och driver istället en youtubekanal där hon har lagt upp 464 videor sedan 2012.

När Angelina var 12 år lade hon upp en video på sin kanal som heter “Tungt att prata om, Nätmobbning”. Där uppmuntrar hon sina tittare att söka hjälp innan det är för sent, och att de inte ska lyssna på hatfulla kommentarer.

– På den tiden var det inte så många som snackade om sånt på Youtube, idag är det fler, berättar hon på telefon.

Hon har varit med i projekt mot nätmobbning tillsammans med till exempel Aftonbladet och Nyheter24, och i hennes vloggar pratar hon öppet om feminism och skeva skönhetsideal.

– Jag får jättebra respons från tjejer när jag pratar om till exempel kroppskomplex, vissa berättar att det ändrar hur de ser på sina kroppar.

Hon ber sina tittare att skicka in sina egna tankar och erfarenheter för att prata om det. Det trillar in en hel del arga kommentarer, men hon tar inte åt sig så mycket av det. Hon kan däremot störa sig på att vissa antar fel saker om henne när feminism kommer upp.

"Det är sjukt jobbigt att det finns så många som inte är pålästa och dömer ut direkt"

– Väldigt många förknippar det bara med hat, och när man förklarar att det handlar om att lyfta kvinnor, icke-binära och hbtq-personer kommer de med argumentet att det inte är en förtryckt grupp. Det är sjukt jobbigt att det finns så många som inte är pålästa och dömer ut direkt.

Det är inte många vuxna som förstår vad hon menar när hon säger att hon “håller på med Youtube”.

– Jag fattar ju att farmor kanske inte kan sätta sig in i det, men mina lärare kan kolla på mig och fråga: “Jaha, så du skriver saker där?”

Det är ingenting hon stör sig på – det är faktiskt ganska underhållande – men hon önskade att fler tog tid att sätta sig in i vad hon och många andra ungdomar faktiskt håller på med på Youtube.

Angelina tipsar

Är du nyfiken på fler smarta unga som gör skillnad på internet? Angelina tipsar om tre personer som pratar om bra saker:

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter