Sabina Decireé är inte rädd att prata om tunga saker på sin Youtube-kanal. Hon gör det för att bredda bilden av sig själv och hjälpa sina tittare att känna sig mindre ensamma.
Sabina Decireé driver en av Sveriges största Youtube-kanaler. Över 120 000 personer har valt att prenumerera på hennes videor. En video där hon filmar sig själv under sin vardag kan få över 100 000 visningar. Det hela började 2013 när hon pluggade mode-business i New York och letade efter en rolig kreativ outlet.
– I början ville jag att min Youtube-kanal skulle vara ett happy place och bara visa roliga saker, men jag märkte snabbt att folk fick en så skev bild av mitt liv, berättar hon på telefon.
Hon började berätta om sina egna erfarenheter i sina videor: Sin mammas bortgång, tid på fosterhem, depression och diskriminering.
– Jag pratar om saker jag har egna erfarenheter av, för jag förstår hur det känns och det är lättast att prata om. Jag tar upp de här sakerna även om jag inte alltid har något bra svar, berättar hon.
Sabina önskade att fler förstod att man inte alltid behöver en lösning för att ta upp ett problem, att man kan göra en stor skillnad bara genom att prata om saker som det annars inte pratas så mycket om. Det märker hon genom den respons hon får på sina videor.
– Jag får främst jättemycket kärlek! Personer som säger: “Tack för att du tar upp det här, då känner jag mig mindre ensam.” Många uppskattar att jag ens tar upp ämnen de kanske inte pratar om i skolan, säger hon.
“Smalhets”, “Min depression” och “Du äger inte mig” är några av de teman Sabina har valt att lyfta på sin kanal. Efter dödsskjutningen på en gayklubb i Orlando i somras satte hon sig framför kameran och diskuterade hatbrott och homofobi med youtubern Felicia Bergström.
– Vi måste lyfta de här sakerna hela tiden även om det för oss och för många andra är självklart att alla är lika värda, men det är ju tydligen inte det i världen för att sånt här händer, säger Sabina till sina tittare i videon.
Hon och Felicia fortsätter genom att prata om hur bra Youtube är jämfört med andra medier eftersom vem som helst oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller religion kan starta en kanal. De tycker också att youtubers i Sverige består av många människor som bryter mot normer.
– Vi är ganska breda på Youtube i Sverige och det är fantastiskt att alla får sin röst hörd och bidrar till att ni tittare kan få känna att ni får vara precis som ni är, säger Sabina.
"Jag känner många unga och alla har något de brinner för"
Sabina håller inte med om stereotypen att unga idag är väldigt självcentrerade, utan ser istället mycket engagemang och många eldsjälar. Hon förstår att det kan se självupptaget ut utifrån med många selfies på Instagram och Snapchat, men i grund och botten är det en generation som bryr sig otroligt mycket om andra.
– Jag känner många unga och alla har något de brinner för. Ungdomar idag är väldigt samhällskritiska och nöjer sig inte med rösträtt och ungefär samma lön, de vill ha exakt samma.