Eftersom den globala handeln domineras av stora företag är det svårt för mindre producenter att överleva, till exempel egna jordbrukare. Orättvisa handelsvillkor leder till ökad fattigdom bland dom mest utsatta i världen.
Världshandelsorganisationen (WTO) och Världsbanken är två organisationer som arbetar med att underlätta för utvecklingsländer i den globala handeln genom handelsvillkor, förhandlingar mellan länder och finansiellt stöd.
Fakta om global ekonomi
Så fungerar den globala ekonomin
Handelsområden, handelsvillkor och ekonomisk globalisering. Med hjälp av grafik förklarar UR Skola på ett enkelt sätt hur den globala ekonomin hänger ihop och hur vi som individer påverkas av den.
Kolla på filmen ”Perspektiv på världen: global ekonomi”
Företags samhällsansvar
Corporate Social Responsibility (CSR) bygger på idén om att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. FN:s initiativ Global Compact finns för att uppmuntra företag att anta hållbara och socialt ansvarsfulla policys. Fokus ligger särskilt på mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruption och klimat.
Läs mer om UN Global Compact här
Rättvis handel
Rättvis handel, eller fair trade, är ett handelssamarbete baserat på dialog, öppenhet och respekt. Syftet är att skapa en mer rättvis världshandel och hållbar utveckling genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garantera rättigheter för marginaliserade producenter och arbetare, särskilt i utvecklingsländer.
Mer om rättvis handel hos World Fair Trade Organization
Skatteflykt hindrar utveckling
Varje år förlorar utvecklingsländer mer pengar genom skatteflykt än de får i bistånd. Dessa pengar hade kunnat finansiera sjukvård och utbildning och bidra till samhällsutveckling. I stället hamnar de ofta på banker i rika länder eller i slutna skatteparadis. Företag undviker att betala skatt genom både laglig skatteplanering och illegal skatteflykt.
Läs mer om skatteflykt hos Diakonia
Företag som kränker mänskliga rättigheter
FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter säger att företag ska ta ansvar för människor och miljö. Trots det sker dagliga människorättskränkningar kopplade till företag. Det kan handla om utsläpp av giftiga kemikalier, att anställda inte får bilda fackföreningar eller att företag anlitar underleverantörer som använder sig av tvångsarbete.
Läs mer om företags ansvar hos Swedwatch
Earth Overshoot Day
Earth Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, är den dag mänskligheten gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser. År 2024 inträffade Overshoot Day den 1 augusti. Sveriges resurser förbrukades 21 april. Det betyder att vi efter det lever över våra tillgångar. Datumet för årets Earth Overshoot Day räknas ut av organisationen Global Footprint Network.
Agenda 2030 & global ekonomi
FN arbetar för att skapa en hållbar global ekonomi, genom Agenda 2030 och de globala målen. Några mål som specifikt berör den internationella ekonomin är: Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
Tips på organisationer
Här är några organisationer med fokus på global ekonomi: